Din cauza gunoaielor, Primăria Timișoara a fost amendată de Garda de Mediu

Din cauza gunoaielor, Primăria Timișoara a fost amendată de Garda de Mediu   /   Sursă foto: Facebook Dominic Fritz
Din cauza gunoaielor, Primăria Timișoara a fost amendată de Garda de Mediu / Sursă foto: Facebook Dominic Fritz

Primăria Timișoara, amendată de Garda de Mediu pentru gunoaiele de pe malul Begăi.

Comisarii Gărzii de Mediu s-au autosesizat după aparițiile în mass-media cu privire la gunoaiele de pe malul Begăi, adevărate focare de infecție. Primăria Timișoara a fost amendată cu 10.000 de lei.

Garda de Mediu a efectuat controale între 9-10 august și a constatat „că cele semnalate în mass-media se confirmă”, iar Primăria Timișoara a fost amendată cu 10.000 de lei.

„În urma apariției în mass-media, a unui material difuzat pe un post de televiziune național, comisarii din cadrul GNM – Comisariatul Județean Timiș s-au autosesizat cu privire la depozitarea neconformă a deșeurilor în zona stațiilor de îmbarcare pe vaporașele ce navighează pe canalul Bega. În urma verificărilor efectuate în perioada 09.08.2021 – 10.08.2021, s-a constatat că cele semnalate în mass-media se confirmă. Pentru neconformitățile constatate GNM CJ Timiș a aplicat sancțiune contravențională la UAT Timișoara conform Legii 211/2011, art.59,alin.(1), lit.e și a dispus măsuri în vederea salubrizării zonelor identificate cu deșeuri abandonate, au spus reprezentanții Gărzii de Mediu pe Facebook.

În vara acestui an s-a găsit o firmă care să aibă grijă de toaletele publice ecologice de pe malurile Begăi. Primăria a semnat în 29 iunie contractul cu firma Euro Ecologic SRL din orașul Vlăhița, județul Harghita. Tot atunci s-a dat și ordinul de începere a lucrărilor, iar muncitorii de la Euro Ecologic ar fi curățat de două ori pe săptămână cele 28 de WC-uri ecologice amplasate pe malurile Begăi. Valoarea contractului este de 85.680 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a puțin peste 17.000 de euro și este doar pentru toalete, de curățenia din jurul lor se ocupă altă firmă, precizează Tion.

Prefectura Timiș vrea să-l scape pe Dominic Fritz de publicarea diplomelor de studii și dovada domiciliului

Prefectura Timiș spune că cele două hotărâri de consiliul local care-i obligă pe cei din conducerea primăriei și pe aleșii locali să-și facă publice diplomele de studii și dovada domiciliului nu sunt necesare. Reprezentantul guvernului în teritoriu cere revocarea lor, printr-un recurs grațios. În cazul în care CLT refuză și după un punct de vedere de la autoritatea care se ocupă de prelucrarea datelor personale, prefectul va decide dacă se merge în instanță.

Nu a ținut de competența lor și era necesar un „act normativ ierarhic superior”, sunt doar două dintre concluziile Prefecturii Timiș în ceea ce privește verificarea celor două hotărâri de consiliu local care cer publicarea actelor de studii și a dovezii de domiciliu a aleșilor locali, inclusiv a angajaților care dețin funcții de conducere.

Conform analizei instituției, „măsurile au fost adoptate cu depășirea competenței materiale a consiliului local prevăzută expres și limitativ de art. 129 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ”.

„Măsurile adoptate tind să legifereze într-un domeniu reglementat printr-un act normativ ierarhic superior, respectiv Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, contrar prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Măsurile adoptate prin HCL nr. 268/13.07.2021 în privința funcționarilor publici nominalizați în HCL contravin prevederilor HG nr. 432/2004 privind dosarul profesional al funcționarilor publici. Prin reglementarea obligației de publicare a diplomei de bacalaureat sau a diplomei de licență la aleșii locali (primar, viceprimar, consilieri locali) și la consilierii personali, fără excepție, indiferent dacă acestea există sau nu, se încalcă prevederile Legii nr. 115/2015 privind alegerea administrației publice locale”, anunță Prefectura Timiș (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel