DIICOT. Trei bărbați care apar în reportajul Sky News, reținuți

Procurorii DIICOT au reținut trei bărbați care apar în reportajul realizat de televiziunea britanică Sky News despre un presupus trafic cu arme.

Potrivit unui comunicat difuzat joi noapte de DIICOT, au fost reținuți pentru 24 de ore Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false.

DIICOT mai anunță că, prin intermediul unei comisii rogatorii internaționale, procurorii vor proceda la citarea jurnaliștilor britanici de la Sky News în vederea audierii acestora, având ca temei dispozițiile procesual-penale și legea privind cooperarea judiciară internațională.

Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar între jurnaliștii britanici și presupușii traficanți de arme, iar Attila Csaba Pantics și Levente Pantics apar în materialul Sky News cu fețele acoperite. Ei descriu și manipulează armele de foc oferite spre vânzare.

Potrivit DIICOT, urmare a materialului difuzat de către postul de televiziune Sky News din Marea Britanie și preluat de către mass-media centrală și locală din România, în care se prezentau membrii unei grup infracțional organizat specializat în contrabandă cu arme și muniții, DIICOT—Structura Centrala a constituit un dosar penal având ca obiect săvârșirea de către mai multe persoane a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În dosar s-a dispus efectuarea de verificări în regim de urgență, în vederea identificării tuturor persoanelor prezentate ca fiind "traficanți de arme" în materialul jurnalistic, a respectivelor arme, care ar fi fost destinate vânzării, a autovehiculului de teren, cât și pentru a obține orice date și informații necesare soluționării obiective a dosarului.

[citeste si]

Procurorii susțin că reportajul difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România și de alte state membre UE, iar din trecerea în revista a știrilor difuzate pe această tema, cât și a comentariilor difuzate în spațiul public a rezultat că faptele prezentate au generat, pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetățenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile amenințări la adresa securității naționale.

De asemenea, s-a reținut că faptele prezentate în cadrul investigației jurnalistice, dar și răspunsurile pe care presupușii traficanți de arme le-au dat la întrebările jurnaliștilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rândul populației civile, dar și un sentiment de insecuritate.

Procurorii au stabilit că cele trei persoane din respectivul material sunt Aurelian Mihai Szanto, așa-zisul "intermediar" și cel care a asigurat traducerea, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics, persoane care descriu și manipulează armele de foc oferite spre vânzare.

Procurorii mai spun că jurnaliștii britanici i-au oferit lui Aurelian Szanto suma de 2.000 de euro, pentru realizarea "investigației jurnalistice", din care acesta a oprit 1.000 euro, iar restul de 1.000 euro urma să fie împărțit între Attila Pantics și Levente Pantics.

Pentru realizarea reportajului, începând cu data de 29 iulie, pe aeroportul din Târgu-Mureș au sosit cu o cursă aeriană mai mulți jurnaliști britanici, ce au fost preluați de către Szanto cu un autoturism închiriat special pentru această activitate.

După ce au fost preluați, între jurnaliști și însoțitorii acestora s-au purtat discuții privind detaliile filmării, iar lui Aurelian Szanto i s-a cerut ca persoanele care apăreau în calitate de "traficanți de arme" să poarte cagule.

Totodată, acestuia i-au fost precizate întrebările și răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea așa-zișii traficanți, inclusiv prețurile pentru unele tipuri de arme.

"Tot jurnaliștii au mai cerut ca filmarea să se realizeze într-o zonă izolată, împădurită și cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandiștii să nu aibă numere de înmatriculare, iar armele să fie acoperite cu o pătură. Întrucât jurnaliștii britanici au solicitat să fie prezentate arme militare marca AK, inculpatul Pantics Attila-Csaba i-a cerut unei alte persoane să-i împrumute o armă marca UM Sadu, cal.7,62X39, armă cu destinația 'colecție' pe care acesta o deținea legal. Deși arma era deținută în mod legal, acesta nu era abilitat, potrivit dispozițiilor legale (Legea 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor) să părăsească domiciliul ori să o împrumute altor persoane", precizează DIICOT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel