DIICOT, percheziții de amploare la distribuitorii de materiale de construcții

Procurorii DIICOT Oradea şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat joi 32 de percheziţii pe raza judeţelor Sibiu, Cluj, Bihor, Galaţi şi Alba.

Aceștia au percheziționat sediile sociale şi punctele de lucru ale unor distribuitori de materiale de construcţii, Ambient SA, Arabesque, Sawa SA, MM Industry SRL, Matcris Concept SRL şi Okapi SRL, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2011 - 2014, reprezentanţii societăţilor menţionate împreună cu administratori ai unor firme tip 'fantomă' au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacţional fără conţinut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuţiilor la bugetul de stat.

[citeste si]

Anchetatorii susţin că operaţiunile de achiziţie/livrare declarate sau înregistrate în contabilitate, în perioada 2011-2015, nu au avut la bază tranzacţii reale, fiind create circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în lanţ, încercându-se astfel disimularea realităţii fiscale prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil şi de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că societăţile comerciale de tip 'fantomă' interpuse în lanţul evazionist au fost înfiinţate pe numele unor interpuşi, persoane cu cetăţenie română şi ungară, domiciliaţi atât în judeţele Cluj şi Bihor, cât şi în Ungaria. Societăţile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvenţă.

S-a mai reţinut că, după încasarea sumelor în conturile bancare ale societăţilor 'fantomă', parte din sume erau ridicate în numerar contra unui comision de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat se ridică la 50.029.306 lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel