Diferența dintre creierul omului și creierul câinelui. Te-ai fi așteptat la asta?

Cercetătorii din Ungaria şi Mexic au utilizat tehnologia de scanare a creierului pe douăzeci de câini de companie. Ce au descoperit.

Câinii nu sunt impresionaţi în mod deosebit, la nivel cerebral, de chipuri, fie că este vorba de cele ale semenilor lor sau de ale oamenilor, conform rezultatelor unui studiu recent, citat de Science News. Creierele oamenilor sunt cu precădere sensibile la chipuri şi la bogăţia de informaţii pe care o pot transmite expresiile. Însă, dacă organele gândirii aparţinând altor vieţuitoare sunt la fel de interesate de feţe rămâne o întrebare deschisă, scrie Agerpres.

Cercetători din Ungaria şi Mexic au utilizat tehnologia de scanare a creierului pe douăzeci de câini de companie pentru a evalua răspunsurile lor la vederea chipurilor. Câinii au fost dresaţi să stea liniştiţi, în poziţie de sfinx, în interiorul tubului pentru imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) în timp ce priveau la un ecran. Oamenii de ştiinţă au rulat pe ecran patru tipuri de înregistrări video, de câte două secunde fiecare: partea frontală şi posterioară a capului unui om, respectiv a unui câine. De asemenea, treizeci de voluntari umani, de asemenea în tub IRM, au fost expuşi la aceleaşi imagini video.

Rezultatele studiului

Aşa cum au concluzionat numeroase studii anterioare, feţele erau captivante pentru oameni. Când le-a fost prezentat un chip - de om sau de câine - o mare parte din sistemele vizuale ale acestor oameni au deveni active. Aceste regiuni ale creierului au fost însă mai puţin active când au fost redate imagini video cu partea posterioară a capetelor.

Însă regiunile care procesează imaginile din creierul câinilor nu păreau interesate în mod deosebit de chipuri, au notat cercetătorii în studiul publicat la 5 octombrie în Journal of Neuroscience. Nicio zonă a creierului nu a prezentat o creştere a activităţii la vederea unui chip în comparaţie. În schimb, regiunile asociate sistemelor vizuale ale câinilor erau mai bine adaptate pentru a recunoaşte dacă în imaginile video era un câine sau un om.

Cu toate acestea, studiul a evaluat răspunsurile cerebrale, nu comportamentul. Aceste rezultate nu înseamnă că aceste animale nu văd sau nu le pasă de chipuri. Potrivit rezultatelor altor cercetări, câinii sunt capabili să recunoască expresiile faciale de pe chipurile oamenilor. Noua descoperire se adaugă informaţiilor obţinute în urma studiilor cu privire la cogniţia canină. Însă, deocamdată, o cunoaştere exhaustivă a modului în care un câine experimentează lumea se află dincolo de înţelegerea umană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel