Dieta vegană îmbunătățește sănătatea inimii în doar 8 săptămâni, arată un studiu

foto: Freepik
foto: Freepik

Ne ajută mâncarea vegană să trăim mai mult?

Studiile recente indică faptul că adoptarea unei diete vegane poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii, conform rezultatelor unui studiu desfășurat pe gemeni, informează medicalnewstoday.com.

Pe parcursul a două luni, gemenii implicați într-un experiment cu o dietă vegană au prezentat niveluri mai scăzute de insulină, o greutate redusă și concentrații diminuate ale unei proteine asociate bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale.

Această investigație se alătură unui număr tot mai mare de dovezi care susțin faptul că dietele vegane nu numai că sunt prietenoase cu mediul, dar și benefice pentru sănătatea inimii. Studiul s-a concentrat pe 22 de perechi de gemeni identici și sănătoși, permițând cercetătorilor să controleze diferențele genetice, de creștere și de stil de viață.

Cum a decurs experimentul

Gemenii au fost împărțiți în două grupuri, ambele adoptând o dietă sănătoasă compusă din legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe. Unica diferență consta în faptul că un grup includea o cantitate sănătoasă de carne în dieta lor, în timp ce celălalt grup urma strict o dietă bazată pe plante.

De-a lungul studiului, ambele grupuri au primit mese special pregătite pentru micul dejun, prânz și cină, împreună cu instrucțiuni stricte privind gustările. În ultima fază a experimentului, participanții au fost responsabili pentru planificarea propriilor mese, cumpărături și gătit.

Deși ambele grupuri au evidențiat îmbunătățiri în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, gemenii care au adoptat dieta bazată pe plante au înregistrat cele mai mari progrese. S-a observat o reducere cu 20% a nivelului de insulină și o scădere a colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL-C), cunoscut sub numele de colesterol „rău”. Nivelurile de LDL-C au înregistrat o scădere de la 110,7 la 95,5 mg/dL în grupul vegan, în comparație cu 118,5 la 116,1 mg/dL în grupul omnivor.

Trebuie știut, însă, că o dietă strict vegană poate fi o provocare, pentru că deseori lipsesc nutrienți esențiali, cum ar fi B12. Persoanele care aderă la o dietă vegană sunt adesea sfătuite să ia suplimente pentru a evita eventuale complicații din cauza unor carențe de vitamine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel