Dick Cheney doreşte revenirea la tehnicile brutale de interogare

Dick-Cheney-
Dick-Cheney-

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney a pledat duminică pentru revenirea la tehnicile brutale de interogare aplicate în perioada administraţiei George W. Bush suspecţilor de terorism, după eliminarea lui Osama ben Laden de un comando american, în Pakistan.

Intervievat de postul de televiziune Fox News, omul forte al fostei administraţii a amintit că mai mulţi oficiali din serviciile de informaţii au dat asigurări că "unele dintre primele indicii" care au condus în final la uciderea liderului al-Qaida proveneau din informaţii obţinute de la suspecţi supuşi tehnicii simulării înecului, considerată tortură, scrie Mediafax.

"Au spus toţi, într-o manieră sau alta, că programul de interogatorii brutale a jucat un rol", a declarat el. "Sentimentul meu este că acest lucru probabil a contribuit, la fel ca alţi factori", a adăugat el.

Întrebat despre oportunitatea reintroducerii acestui progam, interzis de Barack Obama a doua zi după sosirea sa la Casa Albă, dacă Statele Unite ar captura un suspect de terorism important, el a răspuns: "Da, aş pleda să fie reintrodus".

Dick Cheney a intrat în seria foştilor membri ai administraţiei Bush care nu ezită de o săptămână să ceară ca această administraţie să fie creditată pentru moartea lui ben Laden.

În opinia sa, simularea înecului nu este o tehnică de tortură . "A spune că este tortură e fals", a afirmat el, precizând că simularea înecului şi alte metode coercitive "sunt utilizate chiar în cadrul trupelor noastre, de mai mulţi ani".

Lunea trecută, după anunţul privind moartea liderului al-Qaida, Cheney i-a adus un omagiu preşedintelui democrat, apreciind că administraţia sa "merită să îi fie recunoscut succesul acestei operaţiuni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel