Urmărește emisiunea live


Diana Păun: Iodul administrat neconform poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi

Conf. dr. Diana Loreta Paun
Conf. dr. Diana Loreta Paun

Iodul administrat neconform poate avea reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun. 

"Îndemn populaţia să asculte sfaturile specialiştilor şi informaţiile publice comunicate de Ministerul Sănătăţii. Pentru că, în calitate de endocrinolog, trebuie să vă spun că iodul administrat neconform poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi. Până la urmă, este o medicaţie care trebuie clar indicată în anumite contexte. Nu recomand a lua după ureche iodura de potasiu, pentru că acest lucru poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de populaţie", a subliniat Diana Păun, sursa Agerpres.


Consilierul prezidenţial a recomandat populaţiei să asculte sfaturile specialiştilor


"De aceea, întăresc recomandarea de a asculta sfaturile specialiştilor şi comunicările oficiale ale Ministerului Sănătăţii, care a fost destul de clar din această perspectivă. Nu sunt motive majore de îngrijorare. Haideţi să nu creăm panică atunci când nu este cazul şi să facem lucrurile într-un mod organizat. Vreau să liniştesc populaţia. Pacienţii care au trecut măcar o dată pe la endocrinolog cunosc aceste detalii şi mă bazez pe faptul că educaţia şi conştientizarea acestor informaţii vor avea efectul scontat", a spus medicul Diana Păun.

Ce probleme poți avea dacă iei iod ”preventiv”. Radu Țincu: ”Nu este niciun studiu științific”

Medicul Radu Țincu a oferit asigurări privind modul în care poate fi consumat iodul, dar și ce probleme poate provoca consumul de iod fără indicația medicului. 

”Este un izotop radioactiv, Iod 131, care se eliberează odată cu aceste evenimente nucleare, iar acest iod se va acumula la nivelul tiroidei, ceea ce va duce la apariția unor forme de cancer, în special pe zona tiroidiană, după un eveniment nuclear. 

De ce trebuie să luăm iod sau iodură de potasiu atunci când un eveniment nuclear a avut loc? Pentru că trebuie să se realizeze o competiție între iodul radioactiv 131 și iodul pe care noi îl administrăm și în acest fel iodul din pastilele respective va bloca iodul radioactiv de la nivelul glandei tiroide și astfel va reduce riscul de apariție a unor forme de neoplazie”, a spus toxicologul Radu Țincu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel