EXCLUSIV  Diagnosticare cancer prostată. Adrian Dijmărescu(SANADOR): Aceasta este tehnica de aur devenită obligatorie. Se reduce foarte mult posibilitatea unei biopsii fals negative

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre tehnicile folosite în medicină pentru diagnosticarea cancerului de prostată.

Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC Medical, unde a vorbit despre metodele utilizate în medicină pentru a diagnostica cancerul de prostată:

„În cazul prostatei, ce tehnică este mai sigură?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Când vorbim de prostată, mai nou, cea mai folosită tehnică, tehnica de aur, este rezonanța magnetică, așa numitul RMN multiparametric de prostată. Rezonanța multimagnetică de prostată reprezintă suprapunerea mai multor tipuri de informații, cum ar fi cele anatomice, date de secvențele de tip T2, informațiile funcționale, date de difuzie, și calcularea hărții ADC, după care, ulterior, suprapunerea peste încărcarea dinamică cu contrast. Sunt trei tipuri de informații pe care le suprapunem și de aceea le numim multi-parametric.

În momentul de față, în diagnosticul adenocarcinomului prostatic, care, de altfel, este destul de frecvent, rezonanța multiparametrică de prostată a devenit ceva obligatoriu. Ea poate să descopere niște  leziuni foarte mici, poate să le caracterizeze, să le ofere un scor în funcție de gradul de malignitate pe care l-ar putea avea și permite o foarte bună demarcare a acestor leziuni. Ea are posibilitatea să efectueze fusion biopsy, suprapunerea imaginilor obținute prin rezonanță magnetică cu softul unui ecograf. Astfel, se pot ținti leziuni profunde sau leziuni foarte mici. Suprapunerea acestor imagini reduce foarte mult posibilitatea unei biopsii fals negative“, a spus Adrian Dijmărescu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Adrian Dijmărescu (SANADOR): Principalul semn de alarmă care ar trebui să te trimită urgent la urolog / video

Capacitățile PET-CT-ului

De asemenea, și investigațiile PET-CT sunt utile pentru a depista leziunile mici, dar acestea au avantajul că pot oferi detalii și despre recidive sau metastaze apărute la distanță:

„PET-CT-ul este foarte important în cazul în care avem un pacient cu o patologie prostatică sau reno-urinară, într-un stadiu avansat, mai ales când aveam suspiciunea de metastaze la distanță, sau în cazul pacienților care sunt în curs de tratament oncologic și apar anumite modificări. PET-CT-ul rămâne cea mai bună metodă de a descoperi potențiale recidive sau potențiale metastaze de dimensiuni foarte mici la distanță“, a mai spus, la DC News, medicul Adrian Dijmărescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel