Dezincriminare abuz serviciu. Primul CONDAMNAT, salvat de CCR, declarații-cheie

Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestația fostului secretar al Consiliului Județean Hunedoara Dan Daniel, condamnat definitiv anul trecut la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Instanța a apreciat că fapta e dezincriminată și a dispus încetarea imediată a pedepsei.  Lui i s-a înlăturat inclusiv pedeapsa complementară privind interzicerea exercitării unei funcţii publice.

Daniel Dan a spus, la Antena 3: 

La nivelul Tribunalului Hunedoara, am formulat contestație la executare, în vederea încetării unei condamnări cu executare de trei ani pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Inițial, mi-a fost respinsă. În pasul doi, am formulat o cale de atac, numită tot contestație, la Curtea de Apel Alba Iulia, care mi-a fost admisă și încetată forma de executare. Ce vreau să explic foarte clar. 

S-a vorbit în spațiul public de dezincriminarea abuzului în serviciu, aici vreau să fac o rectificare. Eu, în contestație, m-am prevalat de decizia CCR numărul 405/2016. Acesta a fost temeiul meu de drept, în care am prezentat foarte clară că această Curte Constituțională a stabilit că doar încălcarea legii și a ordonanței constituie faptă penală și nu încălcarea îndatoririlor de serviciu, respectiv în raport cu fișa postului, proceduri de lucru, regulament, ordine interioară. Condamnarea mea a fost pe încălcarea unei hotărâri de Guvern care este un act administrativ ce se sancționează în contencios administrativ și nicidecum printr-o eventuală pedeapsă penală. Din prisma instanței penale ca specialitate, a constatat, având în vederea decizia CCR, că este dezincriminată încălcarea îndatoririlor de serviciu în legătură cu ordine, hotărâri de guvern sau instrucțiuni. Rămâne ca faptă penală încălcarea legii sau ordonanței. 

(...) 

Secția penală de la ÎCCJ stabilește foarte clar că deciziile CCR se transpun în dosarele penale deduse judecății. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel