Dezbatere: Vama Veche s-a stricat sau nu? Un blogger desființează articolul lui Sărățeanu

Foto: cugetliber.ro
Foto: cugetliber.ro

Multe se schimbă de-a lungul anilor de 1 mai, dar un lucru rămâne constant: articolele despre cum Vama Veche "nu mai e la fel". Această constatare (un truism după părerea multora) a făcut-o și jurnalistul Septimiu Sărățeanu, fost producător la Pro Tv, într-un articol publicat în gandul.info. Argumentația lui Sărățeanu este însă combătută, aproape frază cu frază, de un blogger care a cunoscut prima oară Vama în 2006, și care susține că Vama e aceeași, doar oamenii s-au schimbat.

"După aproape patru ani în care nu mai fusesem la Vama Veche, m-am hotărât să îmi propun o reîntoarcere la romantism. Aveam nevoie de atmosfera „chill" cu muzică de calitate, să văd oameni de spirit aşezaţi la un pahar de bere „La stuff", să-i văd pe rebelii fără cauză rătăciţi printre corturile aşezate pe plajă, ori pe rockerii adevăraţi ascunşi către marginea staţiunii la graniţa cu Bulgaria. Toate astea erau acum 10-20 de ani în Vamă într-un dozaj pe care atunci nu-l inţelegeam, dar de care mă bucuram inconştient şi eram dornic să mai treacă un an ca să pot să mă gândesc la o nouă experienţă vamaiotă", începe Sărățeanu articolul "Termopane, bețivi conformiști și gunoi. Scrisoarea unui vamaiot bătrân către tinerii din ziua de azi".

Fragment din articolul scris de Alex Mihăileanu, de pe blogul subiectiv.ro, în care autorul reia părți ale reportajului realizat de Sărățeanu:

"Hai să fim sinceri, articole scîrbite de genul acestuia, plin de clişee despre gunoi, oameni beţi morţi (foto sus, 2007), care dorm în mijlocul drumului, miros de pişat şi de netutun fumat pe la colţuri sau în public sau coada la mîncare, nu sînt altceva decît răspunsul frustrării omului îmbătrînit. Hai să puricăm un pic ce zice Septimiu – iată clişeele şi comentariile mele:

 - o localitate devenită anul acesta un fel de graniţă cu limita umanului, un tărâm al promiscuităţii, al decadenţei şi al lipsei de bun simţ, cu care se face comerţ şi turism de masă – Vama Veche a fost întotdeauna o graniţă cu "limita umanului, un tărîm al promiscuităţii şi decandenţei." Sau nudismul nu intră la capitolul "decandenţă" în sensul pe care-l percepe toată lumea? Sau, acum zece ani, nu se făcea sex pe plajă? Că eu îmi amintesc că şi prin 2006 am văzut cupluri care se "încălzeau" în felul ăsta, în ciuda frigului.


- mi-a luat două ore şi 20 de minute să ajung până la 2 Mai. De aici şi până în Vama Veche, am mai făcut o oră şi jumătate - oare pentru că românii au descoperit litoralul bulgăresc, iar autostrada spre Mangalia e cel mai scurt drum, şi Vama Veche e la 500 de metri de graniţă? Oare din cauza asta o fi? Mai ales dacă te gîndeşti că numărul românilor de pe litoralul bulgăresc îl depăşeşte, în fiecare an, pe cel al românilor de pe litoralul românesc, cel cu servicii execrabile şi cu preţuri de Cote d'Azur?


- în timpul în care mai mult am stat decât am mers, am văzut o impresionantă „lucrare edilitară" – un trotuar cu pretenţii de faleză – spre dezamăgirea lui Septimiu, ultima oară cînd am fost la mare prin zonă, trotuarul ăla dintre 2 Mai şi Vama Veche s-a dovedit extrem de util. Avînd cazare în 2 Mai şi făcînd vreo două-trei drumuri prin Vamă, fără maşină, s-a dovedit un loc mult mai sigur decît marginea şoselei, cea pe care, fiind între localităţi, rişti să te ia unul pe botul maşinii care circulă, de regulă, cu ceva mai mult de 90 km/h

Poți citi continuarea articolului AICI

Dumneavoastră ce credeți? Și-a pierdut Vama Veche esența și farmecul? E un loc al decadenței sau doar al nonconformismului? Așteptăm părerile dvs în secțiunea de comentarii!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel