Dezbatere PE stat de drept. Siegfried Mureșan: Rog Comisia Europeană să fie alături de poporul român în această luptă

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, a luat cuvântul la dezbaterea din 15 aprilie 2019 din Parlamentul European privind situaţia respectării principiilor statului de drept în România.

 

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, a spus: 

"România este o țară europeană. Poporul român dorește valori europene, dorește justiție, dorește dreptate, dorește stat de drept. De 2 ani de zile, sute de  mii de  oamenii ies in strada pentru a apăra valori europene. Oamenii politici au datoria să asculte întotdeauna voința poporului, iar oamenii politici nu au voie să modifice legi în propriul interes. Spun foarte clar: Milioane de oameni cinstiți din România nu doresc nici amnistia, nici grațiere, De aceea, cer Guvernului României să implementeze toate recomandările experților independenți de la Comisia de la Veneția, recomandările exprimate de Comisia Europeană în cadrul Programului de cooperare și verificare.

Guvernul României are datoria să asculte de popor. Tocmai de aceea, Președintele României, Klaus Iohannis, a programat un referendum pe data de 26 mai în cadrul căruia poporul român să se poată exprima cu privire la ce fel de justiție dorește. Oamenii să se poată exprima că nu doresc amnistie și grațiere și nu doresc modificarea legislației penale peste noapte în mod intempestiv. Legislația penală trebuie să fie modificată ținând cont de avizul magistraților, de avizul ONG-urilor și de recomandările partenerilor noștri internaționali.

Rog Comisia Europeană să fie alaturi de poporul român în această luptă pentru justiție și pentru valori europene.

Parlamentul European dezbate din nou luni, 15 aprilie, situația statului de drept din România în ședința plenară care se va reuni la Strasbourg.

Dezbaterea a fost introdusă pe agendă în urma şedinţei Conferinţei Preşedinţilor de săptămâna trecută la solicitarea grupului PPE din PE, care îşi motivează demersul prin campania dusă de statul român împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, despre care menţionează într-un comunicat că este "inacceptabilă într-un stat membru UE".

În noiembrie anul trecut, Parlamentul European şi-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor şi ar submina lupta împotriva corupţiei. Eurodeputaţii evaluează acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni. Procedura dezbaterii este de Declaraţie a Comisiei Europene şi nu va fi urmată de adoptarea unei rezoluţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel