Dezastru în Deltă. Acord între vânători și ecologiști

Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică din România, a declarat joi că ar trebui interzisă vânătoarea tuturor păsărilor cântătoare, el fiind de părere că această activitate nu are voie să devină industrie. 'Noi am discutat cu Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi concluzia la care am ajuns a fost că ar trebui să scoatem toate speciile de paseriforme de la vânătoare, pentru că mai sunt specii care se vânează. Vânătorii au spus că sunt de acord şi chiar nu-i interesează să vâneze păsări cântătoare', a precizat Bufnilă, în cadrul unei discuţii ocazionate de expoziţia 'Romania, Powered by Nature', organizată de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, Societatea Ornitologică Româna şi Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor.

În opinia acestuia, problema este că se vânează alte păsări decât cele care este legal, chiar dacă, de exemplu, la ciocârlie s-a înjumătăţit cota de la 100 la 50 de exemplare pe zi. 'Am reuşit să semnăm un protocol de colaborare şi vrem să dăm drumul grupurilor de lucru să schimbăm legea. Legea se va schimba şi trebuie să participe la grupurile acestea toţi oamenii care au interes şi sunt implicaţi, de la agricultori, la proprietari de pădure, până la biologi şi la bucătari, dacă este cazul. Se lucrează la modificarea legii, este celebra lege care făcea referire şi la câinii ciobăneşti. Trebuie să ne gândim un pic şi la viitor, să vorbim de sustenabilitate, şi vânătoarea nu are voie să devină industrie', a mai spus Ovidiu Bufnilă.

Peștele de pe piața românească, 83% din import

Împreună cu Tiberiu Cazacioc, de la Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, Bufnilă a prezentat un filmuleţ cu gastronomul Dan Barber. 'Ceea ce zicea omul ăsta în 2010 a fost recunoscut în 2015 de principala agenţie de protecţia mediului din Europa - faptul că populaţia de peşte este în pericol', a arătat Tiberiu Cazacioc. El a subliniat că 83% din peştele de pe piaţa românească este din import, iar contribuţia industriei de pescuit şi a acvaculturii din România la PIB e de vreo 0,17%. 'Practic e o industrie pe cale de dispariţie', a afirmat el. În filmuleţ, Dan Barber prezintă un model ecologic în care o acvacultură este practicată în compania păsărilor care se hrănesc cu peşte. 'Între timp, în Delta Dunării oamenii se plâng că păsările mănâncă peştii şi de aceea populaţia acestora a scăzut', a declarat Ovidiu Bufnilă. El a explicat că oamenii de la munte, care pierd animalele de pe lângă casă, din cauza unui prădător, sunt despăgubiţi.

Piscicultorii nu primesc despăgubiri

'Cei care fac acvacultură la ora actuală nu sunt despăgubiţi. Dacă vine un stol de cormorani şi le-a luat peştii din baltă nu primesc nicio despăgubire. Noi credem că aici este miza. Se vrea să se ajungă la despăgubiri. Problema este alta. Că ei nu au niciun studiu, nicio cifră oficială, care să indice: am introdus o tonă de peşte, a venit un stol de 500 de pelicani şi ne-a mâncat o tonă şi ce mai era acolo în plus, şi nu mai este niciun peşte în baltă. Nimeni nu a venit cu un studiu de genul acesta', a arătat Bufnilă. Acesta a prezentat şi un adăpost pentru observarea păsărilor construit la Caraorman, 'o ofertă foarte interesantă pentru cei care vor să se apropie de păsări, care merg în Deltă, vor să facă fotografii'. Acolo, o fostă incintă piscicolă a fost transformată în observator pentru păsări, într-o zonă unde nu este voie să se pescuiască, să se întindă plase, în cadrul unui proiect în colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel