EXCLUSIV  Deținerea unui câine periculos sau agresiv. Av. Constantin Florin Durgheu: Atenție! Nu oricine poate fi proprietar /video

foto: Freepik
foto: Freepik

Avocatul Constantin Durgheu a vorbit, la DC News TV, despre aplicarea legii privitoare la câinii periculoși sau agresivi, în cadrul emisiunii „DC Anima”.

În ultimii ani, conștientizarea asupra siguranței publice în ceea ce privește posesia câinilor agresivi a devenit tot mai acută. Din ce în ce mai mulți oameni de știință, experți în comportamentul animalier și activiști pentru drepturile animalelor atrag atenția asupra necesității impunerii unor condiții stricte pentru cei care doresc să devină proprietari de câini cunoscuți pentru comportamentul lor agresiv.


Câinii agresivi, fie că sunt rezultatul încrucișărilor întâmplătoare sau ai unui antrenament inadecvat, prezintă un risc semnificativ pentru siguranța publică. Atacurile neașteptate pot avea consecințe grave, de la leziuni fizice până la deces. În acest context, este esențial să se implementeze măsuri preventive care să protejeze atât oamenii, cât și animalele înseși.

Avocatul Constantin Durgheu recunoaște că "art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi reglementează condițiile pe care trebuie să le îndeplinească proprietarul unei câine agresiv sau periculos (să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracțiuni contra persoanei). Nu oricine poate fi proprietarul unui câine. Referitor la primele două puncte, discuția poate fi foarte amplă. Dar discuția este foarte scandaloasă în cazul ultimului punct. În momentul în care știi că ai fost condamnat pentru o infracțiune contra unei persoane și îți mai iei un astfel de câine, suntem clar în prezența unei infracțiuni, având în vedere și aptitudinea de creare a unei stări de pericol. Este clar că persoana are o istorie care oricând se poate repeta împotriva unei alte ființe umane. Să ai un astfel de câine nu ar trebui tratat ca o contravenție, ci ca o infracțiune".

3. Sursa: Fre... (caine-culori_95700900_04968900.jpg)

De asemenea, avocatul mai spune că "legiuitorul prevede posibilitatea interzicerii pe o durată de la 1 la 5 ani de deținere a unui animal atunci când proprietarul a fost agresiv. Subliniem că unei persoane care a făcut astfel de grozăvii, judecătorul îi poate interzice posibilitatea de a deține un animal. Din punctul meu de vedere, ar trebui să vină la pachet interzicerea permanentă de a deține un animal. Dacă ai schingiuit, dacă ai tras cu arma într-un câine, nu ar mai trebui să ai un animal niciodată".

Implementarea unor astfel de condiții legislative are un impact pozitiv semnificativ asupra siguranței publice și a bunăstării animalelor. Aceste măsuri prevenin incidente nefericite și promovează o coexistență armonioasă între oameni și animale în comunități. În cele din urmă, este esențial ca autoritățile și societatea în ansamblu să acorde o atenție sporită acestui aspect și să coopereze pentru implementarea și menținerea unor standarde ridicate în ceea ce privește deținerea câinilor agresivi.

Avcatul Constantin Durgheu mai precizează că "la art. 7 din O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi e prevăzut faptul că dresajul și antrenamentul câinilor amintiți sunt permise numai în centre speciale, stabilite prin hotărâre de către consiliile comunale, orășenești, municipale sau ale sectoarelor municipiului București. Să nu uităm că, până ajungem aici, deja am purces toate contravențiile care, cu argumente pertinente, nu ar trebui catalogate ca fiind contravenții. Din păcate, spre deosebire de legislația aplicabilă oamenilor, cea de față este deficitară. Sunt tratate mult prea simplist fapte care ar trebui să aibă doar conotație penală. «Antrenorii» sunt persoane care încasează și sume de bani, pentru că prea puțini sunt cei care fac astfel de lucruri într-un parc din prietenie pentru cineva. Aceștia o fac contracost, precizând că sunt persoane abilitate". 

Un dresor specializat nu este doar cineva care învață câinele să execute comenzi simple. Este un expert în comportamentul canin, care înțelege nevoile, instinctele și modalitățile de comunicare ale acestor animale. O astfel de cunoaștere profundă îi permite dresorului să abordeze diferite probleme comportamentale cu tact și înțelegere, să dezvolte strategii eficiente de dresaj și să creeze legături puternice și de încredere cu câinii și stăpânii lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel