Urmărește emisiunea live


Detalii din dosarul Ayahuasca. Ritualuri șamanice și droguri

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Dosarul „Ayahuasca”, în care procurorii cercetează ritualuri șamanice, îl are în vârful piramidei pe fostul șef al serviciului de informații din Ministerul de Interne, Gelu Oltean, iar printre cei implicați este și fostul adjunct al Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP), Gabriel Creţu.

Opinia publică a fost scandalizată, la începutul acestei săptămâni, de o informație difuzată de procurorii DIICOT: Trei persoane organizau într-o casă din județul Dâmbovița reuniuni de consum de DMT (dimetyltriptamina), drog de mare risc ce conține Ayahuasca. Persoana-cheie care organiza aceste întâlniri este chiar Gelu Oltean, fost șef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne. Acesta nu acționa singur, ci alături de iubita sa, Vanessa Youness, și de un cetățean britanic, transmite Mediafax.

Un alt nume important este omul 2 al Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP), Gabriel Creţu, care are calitatea de mator în dosar și care a cerut pensionarea. Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul.

Cum au intrat pe fir procurorii

Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în acest caz, după ce un cetățean britanic a anunțat că urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu iubita lui Olteanu, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca. Aceasta estse cunoscută ca o băutură tradițională folosită de triburi amerindiene care are ca bază un drog halucinogen de mare risc.

Bărbatul își promova evenimentele de acest fel prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Înscrierea participanților se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior, relatează Mediafax.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene folosite sunt interzise.

Vraciul Gelu Olteanu ajunge după gratii

Imediat după ce au intrat pe fir, procurorii au constatat că aceste ritualuri erau organizate în clinica iubitei lui Gelu Oltean, fost șef al DIPI, adică serviciul secret al Ministerului de Interne.

YOUness Clinic & Retreats se află în Răcari, județul Dâmbovița, iar pe pagina de promovare a clinicii scrie că "Iti cunoastem luptele zilnice si stim cum cotidianul poate semana cu o jungla de cele mai multe ori. Oricat ai incerca sa nu te lasi afectat de ele, agitatia, deadline-urile, traficul, forfota orasului, diversele roluri pe care trebuie sa le indeplinesti in societate – toate acestea lasa urme in tine. Mintea ti se umple de tensiuni, organismul de toxine si uneori ai vrea sa ai la dispozitie un buton magic, care sa poata opri lumea toata din miscare".

Iar pentru a îndepărta stresul, complexul punea la dispoziție 44 de locuri de cazare de 5*, bază proprie de tratament și cabinete medicale, multiple săli dedicate terapiei, tehnicilor de respirație și relaxare și altor proceduri de tratament, piscină, saună, jacuzzi și săli de masaj.

La toate acestea se adăugat ceremoniile șamanice, în cadrul cărora Olteanu și Vanessa Youness erau maeștri.

În momentul în care polițiștii și procurorii au descins la adresa din localitatea Răcari, 42 de oameni, între care și Olteanu și Youness, participau la ritualul șamanic.

I-au ridicat și i-au dus în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. 15 decembrie este prima zi pe care cei doi iubiți o petrec în spatele gratiilor, măsura fiind rapid contestată de Oltean, însă fără succes, căci magistrații nu l-au lăsat să plece acasă.

Fostul numărul 2 în SPP, Gabriel Crețu, implicat

Povestea dosarului „Ayahuasca” e departe de a se fi încheiat. La o săptămână distanță, respectiv joi, preşedintele Klaus Iohannis îl trece în rezervă pe locotenent cu trei stele Gabriel Creţu. Acesta ocupa funcţia de adjunct al şefului Serviciului de Protecţie şi Pază din 2005, şi a ajuns în această poziţie odată cu numirea ca director a lui Lucian Pahonţu.

Numele lui nu avea nicio rezonanță în acest caz la acel moment, însă surse judiciare afirmă pentru Mediafax că rezervistul este și el implicat în acest dosar. Are calitatea de martor, fiind pe lista participanților la ritualurile șamanice din Dâmbovița. Crețu este apropiat al lui Gelu Oltean încă din perioada în care aceștia au fost colegi la Academia de Poliție.

550 de euro, taxa de participare la reuniuni

Participarea la întrunirile șamanice nu era gratuită. Cei care își doreau să fie prezenți trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă aceptau să fie cazați în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur. Banii trebuiau virați într-un cont indicat de către organizator, potrivit Mediafax.

Înscrierea participanților se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel