Despăgubiri după accidentul nuclear de la Fukushima

Eduard Pascu / 20 feb 2019 / 09:19 Salveaza PDF Comentarii

O instanță japoneză a decis că persoanele evacuate în urma accidentului nuclear sunt îndreptățite să primească despăgubiri.

Cele 152 de persoane evacuate după accidentul nuclear de la Fokushima din anul 2011 vor primi 419,6 milioane de yeni, aproximativ 3,4 milioane de euro, informază AFP. Tribunalul districtual din Yokohama a condamnat guvernul nipon şi compania Tokyo Electric Power (Tepco), judecătorul apreciind că accidentul ar fi putut fi evitat dacă autorităţile şi Tepco ar fi luat măsuri faţă de pericolul de tsunami.

Sentinţa este a cincea prin care guvernul Japoniei este considerat parţial răspunzător de catastrofa atomică de la Fukushima, cea mai gravă după cea de la Cernobîl, din 1986.

Distrugeri

 

Un tsunami înalt de 14 metri a lovit centrala de pe coasta de est a insulei Honshu, în urma unui cutremur de magnitudine 9. Cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi, aflată la 210 km la nord de Tokyo, au fost distruse total sau parţial.

După accident, mii de japonezi evacuaţi din zona centralei au solicitat despăgubiri. Mulţi se află încă în alte regiuni din ţară, deoarece nu pot sau nu vor să se întoarcă la casele lor, din cauza radiaţiilor.

Trei foşti manageri ai Tepco sunt judecaţi pentru neglijenţă soldată cu morţi; procurorii cer condamnarea lor la cinci ani de închisoare.

 

Vezi și: TEPCO a publicat un raport al tragediei de la Fukushima


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27