Deşeuri din plastic, Pacific. Inițiativă pentru colectarea lor

Un amplu proiect de captare a deşeurilor din plastic a debutat în Oceanul Pacific.

Un dispozitiv flotant creat de un student olandez pentru a capta deşeurile din plastic care poluează mările şi oceanele planetei a fost instalat cu succes în Oceanul Pacific, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al organizatorilor acestui proiect ecologist, citat de DPA.

Proiectul The Ocean Cleanup, creat de Boyan Slat în 2013, implică instalarea unor dispozitive flotante pentru a capta deşeurile din plastic acumulate în cinci aşa-zise 'petice de gunoaie' formate de curenţii oceanici de pe Terra. Primul dispozitiv a fost instalat în interiorul celui mai mare dintre acele 'petice de gunoaie', Great Pacific Garbage Patch, aflat la o distanţă de aproximativ 2.000 de kilometri faţă de coastele statului american California.

Great Pacific Garbage Patch

Metoda utilizată implică folosirea a două conducte din plastic cu lungimi de circa 600 de metri, ce plutesc pe suprafaţa apei şi alcătuiesc conturul literei 'U', având ataşată de ele o plasă aflată sub nivelul apei. Deşeurile vor fi împinse de curenţi în interiorul acelei structuri în formă de 'U' şi vor putea fi colectate. Structura a fost transportată din Golful San Francisco în largul oceanului, la începutul lunii septembrie.

Boyan Slat, originar din oraşul Delft, a renunţat temporar la studiile sale din domeniul ingineriei aerospaţiale pentru a se dedica proiectului The Ocean Cleanup. Proiectul a devenit apoi un ONG la care participă peste 80 de ingineri, teoreticieni şi oameni de ştiinţă care dezvoltă tehnologiile necesare pentru a curăţa oceanele Terrei de deşeurile din plastic.

Potrivit estimărilor publicate pe contul de YouTube al acestui proiect, noul dispozitiv va putea să elimine cu costuri foarte reduse, într-un interval de doar cinci ani, aproximativ jumătate din totalul deşeurilor din plastic acumulate în Great Pacific Garbage Patch.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel