Deșeuri periculoase în Prahova. CNAIR și-ar fi dat acordul, fără să ceară autorizație de mediu. DIICOT a trimis dosarul în instanţă

Deșeuri periculoase în Prahova. CNAIR și-ar fi dat acordul, fără să ceară autorizație de mediu. DIICOT a trimis un dosar în instanţă / Foto: Pixabay
Deșeuri periculoase în Prahova. CNAIR și-ar fi dat acordul, fără să ceară autorizație de mediu. DIICOT a trimis un dosar în instanţă / Foto: Pixabay

DIICOT a trimis un dosar în instanţă ce are legătură cu piața deşeurilor periculoase, dar CNAIR nu ar fi luat atitudine, deși ar fi știut despre aceste încălcări.

DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti a trimis în judecată dosarul care vizează presupuse infracţiuni comise de angajaţi ai companiei Rompetrol Rafinare şi ai unui contractor al acesteia, grupul ECOMASTER – OIL DEPOL, fapte care ar fi fost comise în legătură cu ecologizarea unui batal (groapă de depozitare a țițeiului, n.r.) din incinta rafinăriei Vega din Ploieşti, transmite PS News.

În acest dosar sunt vizate companiile din grupul ECOMASTER si OIL DEPOL deținute de oamenii de afaceri constănțeni RADU MERLA și DĂNUȚ FLORESCU.

Procurorii DIICOT susțin că au fost întocmite ”în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparentă transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse”. 

Contractul CNAIR – valoare maximă de 157.385.936 RON (fără TVA) – are ca obiect ”Tratarea și eliminarea deșeurilor constituite din solul contaminat cu hexaclorciclohexan (HCH) și mercur (Hg) rezultat din eliberarea amplasamentului Autostrăzii Brașov – Cluj – Borș, secțiunea 2B, km 10+500 și depozitat în depozitul temporar de deșeuri periculoase de la Fața Dealului, comuna Moldovenești, județul Cluj”.

Deșeurile urmau să ajungă în județul Prahova, din Cluj

Cei doi oameni de afaceri constănțeni ar fi notificat autoritatea contractantă că vor transporta deșeurile peste 400 km, de la Cluj în județul Prahova, urmând să le trateze în depozitul deținut chiar de ei în satul Târgșoru Nou, comuna Aricestii Rahtivani, județul Prahova. "Aceasta abordare ridica numeroase semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât notificarea trimisă de ei nu se referă și la modalitatea specifică de tratare a solurilor contaminate cu HCH și mercur în locația respectivă.", notează sursa citată.

CNAIR nu ar fi luat atitudine

Totuși, potrivit unor surse, CNAIR ar fi permis participarea Oil Depol la această licitație, fără o autorizație de mediu valabilă și care să permită/să autorizeze utilizarea unui echipament care să permită prestarea unor activități de desorbție termică în locația din Ariceștii Rahtivani.

Ecomaster și Oil Depol au propus, practic, o metodă de eliminare ”toxică” care nu respecta obligațiile de mediu asumate european, cele două firme nu dețin și nu sunt autorizate sa folosească o instalație de desorbție termică destinată a permite măsuri de neutralizare conforme.

PS News mai scrie că deși "în astfel de condiții, CNAIR ar trebui să ia în considerare toate riscurile care ar putea apărea în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, instituția statului se face că plouă și nu ia nicio măsură".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel