Descoperire surprinzătoare despre mirosul câinilor

Există posibilitatea antrenării câinilor pentru a mirosi compuşi volatili care apar în diverse boli, susţine dr. Petre Boţianu.

Datorită funcţiei olfactive extrem de dezvoltate, câinii pot sesiza începutul unei crize de hipoglicemie sau hiperglicemie, însă există şi posibilitatea de a antrena câinii pentru a mirosi compuşi volatili care apar în diverse boli, inclusiv în cancere, a declarat marţi, în cadrul conferinţei Aportul medicinei experimentale în cercetarea clinică, desfăşurată la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, şef de lucrări dr. Petre Boţianu.

Un subiect foarte interesant se referă la câinii care au funcţia olfactivă mult mai dezvoltată decât a oamenilor. Câinii au capacitatea de a mirosi tridimensional, această capacitate fiind, de altfel, utilizată de către poliţişti de-a lungul timpului pentru a găsi droguri, muniţii etc. Există posibilitatea de a antrena câinii pentru a mirosi compuşi volatili care apar în diverse boli, iar acest lucru este relevat în studii publicate în reviste extrem de serioase. La ora actuală, există câini special antrenaţi să detecteze prin miros cancerele. Se pune foarte serios întrebarea dacă putem utiliza aceşti câini pentru screening? În privinţa pacienţilor diabetici, studii mai vechi au remarcat că după câţiva ani de convieţuire, aproximativ o treime şi jumătate din câinii pacienţilor sesizează episoadele de hipoglicemie şi hiperglicemie şi încearcă să-şi atenţioneze stăpânii că ceva nu este în regulă. În SUA, există organizaţii care se ocupă cu antrenarea câinilor în acest sens, a spus dr. Petre Boţianu.

Potrivit acestuia, un studiu realizat pe 17 pacienţi diabetici cu câini a arătat efectele pozitive, la şapte dintre aceştia identificându-se ameliorări ale valorilor glicemiei. În plus, a spus doctorul, de-a lungul istoriei s-au făcut numeroase studii pe câini, întrucât există o serie de afecţiuni care se întâlnesc atât la oameni, cât şi la câini.

[citeste si]

La conferinţa Aportul medicinei experimentale în cercetarea clinică, derulată cu prilejul evenimentului Zilele UMF Târgu Mureş şi găzduită de Centrul de Cercetări Avansate Medicale şi Farmaceutice din cadrul respectivei universităţi, au fost prezentate, pe lângă aspectele privind terapia asistată de animale, şi principiile de etică în cercetarea ştiinţifică desfăşurată pe animale, în sensul protejării acestora în cadrul experimentelor ştiinţifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel