Descoperire rară la Ierusalim. Ce spun arheologii

Arheologii din Israel au făcut o descoperire rară ce datează din secolul al II-lea e.n..

Arheologii israelieni au descoperit în Ierusalim o monedă rară din bronz datând din timpul revoltei evreilor din provincia Iudeea împotriva Imperiului Roman, care a avut loc în secolul al II-lea e.n., informează luni agenţia DPA, scrie Agerpres. 

Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA) a anunţat luni că moneda a fost excavată într-un parc aflat la poalele Muntelui Templului (Haram Ash-Sharif în limba arabă, n.r.).

Sit venerat de evrei 

Situl din Ierusalim este venerat de evrei datorită existenţei în perimetrul său a ruinelor templului lor biblic, dar şi de musulmani, care cred că profetul Mohammed a urcat la ceruri din acest loc.

Romanii au construit un templu închinat zeului Jupiter după ce au distrus templul evreiesc, în anul 70 e.n., şi înainte ca musulmanii să construiască Moscheea al-Aqsa şi Domul Stâncii.

Revolta evreilor, condusă de liderul Simon Bar Kokhba, a izbucnit la circa şase decenii după distrugerea templului biblic evreiesc şi a durat timp de cinci ani, notează DPA.

Ce scrie pe monedă 

Moneda poartă inscripţia Anul doi al libertăţii Israelului şi este decorată cu un ciorchine de struguri. Pe reversul ei se observă o frunză de palmier şi cuvântul Ierusalim.

Este singura monedă care poartă numele Ierusalim din perioada revoltei Bar Kokhba descoperită până acum în vechiul Ierusalim, potrivit lui Donald Tzvi Ariel, care conduce Departamentul Monede al din cadrul IAA. Revolta a fost înăbuşită, iar răsculaţii evrei nu au reuşit să depăşească graniţele vechiului Israel.

Tzvi Ariel este de părere că această monedă ar fi fost adusă în oraş de legionarii romani care au participat la suprimarea revoltei şi au păstrat drept suvenire obiecte găsite pe câmpul de luptă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel