Descoperire importantă. Arheologii au găsit un oraş mayaş pe un şantier de construcţii din Mexic - Video

Foto: Mike van Schoonderwalt - Pexels
Foto: Mike van Schoonderwalt - Pexels

Arheologii au dezgropat ruinele unui străvechi oraş mayaş cuprinzând palate, piramide şi pieţe pe şantierul de construcţie al unui viitor parc industrial în apropiere de Merida, pe Peninsula Yucatan din Mexic, informează Reuters.

Ansamblul, denumit Xiol, prezintă trăsături ale stilului arhitectural mayaş Puuc, au precizat arheologii, un fapt obişnuit în Peninsula Yucatan din sud, dar rar întâlnit în apropiere de Merida.

'Credem că peste 4.000 de persoane au trăit aici'

'Credem că peste 4.000 de persoane au trăit aici', a spus Carlos Peraza, unul dintre arheologii care a condus operaţiunile de excavare a oraşului, locuit aproximativ în perioada 600-900 e.n.

Erau oameni din diferite clase sociale... preoţi, scribi, care trăiau în aceste palate măreţe, iar apoi erau oamenii obişnuiţi, care trăiau în construcţii mici, a spus Peraza.

Cercetătorii au localizat de asemenea în apropiere morminte ale unor adulţi şi copii, îngropaţi alături de unelte din obsidian şi flint, jertfe şi alte obiecte. Rămăşiţe ale vieţii marine au fost de asemenea descoperite în zonă, sugerând că rezidenţii oraşului îşi suplimentau dietele bazate pe agricultură pescuind de-a lungul coastei din apropiere. 

Construcţia parcului va continua, deşi fragmentele arheologice vor fi conservate...

Xiol a fost descoperit după ce a fost demarată construcţia unui parc industrial. Construcţia parcului va continua, deşi fragmentele arheologice vor fi conservate, potrivit proprietarilor terenului. Odată cu timpul, dezvoltarea urbană (din regiune) s-a extins şi multe dintre ruinele arheologice au fost distruse... dar chiar şi noi, ca arheologi, suntem surprinşi întrucât nu ne-am aşteptat să găsim un sit atât de bine conservat, a spus Peraza, notează Agerpres.

VIDEO

Citește și - Moment istoric în Mexic. Guvernul a cerut scuze mayaşilor pentru greşelile comise după cucerirea spaniolă

Guvernul mexican a cerut luni în mod oficial scuze poporului indigen mayaş pentru greşelile comise împotriva sa după cucerirea spaniolă, informează AFP.

Prezentarea acestor scuze, care coincide cu aniversarea a 500 de ani de la Conquista (cucerirea Mexicului), a avut loc la iniţiativa preşedintelui Mexicului, Andrés Manuel Lałpez Obrador, şi a omologului său din Guatemala, Alejandro Giammattei, în municipiul Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo (sud-est).

"Cerem scuze poporului mayaş pentru abuzurile teribile comise de indivizi şi puteri naţionale şi străine în timpul Cuceririi, a celor trei secole de dominaţie colonială şi a celor două secole ale Mexicului independent", a declarat preşedintele mexican, referindu-se în special la războiul castelor din secolul al 19-lea.

Acest conflict corespunde unei răscoale a mayaşilor înrobiţi din Yucatan (sud-estul Mexicului) împotriva populaţiei albe şi metise, care a început în 1847 şi s-a încheiat în 1901.

În timpul ceremoniei, guvernul mexican a recunoscut rasismul şi discriminarea de care această minoritate etnică încă suferă la două secole după independenţa Mexicului. Construirea căii ferate Treno Maya, proiect emblematic al actualului guvern mexican, a fost menţionată în timpul ceremoniei, dar a fost primită cu huiduieli de audienţa locală.

În iunie 2020, preşedintele Lopez Obrador a dat undă verde construirii acestei căi ferate cu o lungime de 1.500 de kilometri ce urmează să traverseze mai multe părţi ale peninsulei Yucatan, unde se află staţiunea Cancun. Mai multe organizaţii se opun proiectului, susţinând că acesta va afecta mediul şi mai multe comunităţi indigene din regiune.

Citește și - SUA și Mexic, conectate de un tunel cu dimensiuni impresionante al traficanților de droguri

Un tunel imens destinat traficului de droguri a fost găsit de la Tijuana, Mexic, până la un depozit din San Diego, SUA. Cu o lungime de 531 m, pasajul avea o cale ferată, electricitate și un sistem de ventilație. Autoritățile americane supravegheau o proprietate folosită anterior ca adăpost pentru contrabanda cu cocaină când au făcut impresionanta descoperire. 

Forțele de ordine au confiscat cocaină, metamfetamina și heroină. Șase persoane au fost reținute sub acuzația de trafic de droguri. Procuratura SUA pentru Districtul de Sud al Californiei a declarat că tunelul avea 18 metri adâncime și un metru în diametru.

Tunelul era săpat în podeaua depozitului

Procurorii spun că înainte de descoperire, ofițerii au văzut mai multe vehicule venind și plecând de pe proprietatea din Tijuana și din depozit în ziua de vineri, 13 mai. Contrabandiștii fost apoi opriți și percheziționați, iar drogurile au fost ridicate și s-au făcut arestări.

Când ofițerii au intrat în depozit, punctul de ieșire din tunelul transfrontalier a fost găsit săpat în podea. Biroul de procuratură a declarat că au fost confiscate 799 de kilograme de cocaină, 74 de kilograme de metamfetamina și 1,5 de kilograme de heroină, scrie BBC. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel