Descoperire controversată: Rolul agențiilor ruse în alegerile din SUA

Se amestecă Vladimir Putin în alegerile prezidențiale din SUA? 

Aceasta este întrebarea care captează atenția specialiștilor cibernetici, experților ruși și liderilor Partidului Democrat din Philadelphia. Până vineri, era doar un scenariu, o ipoteză că Vladimir Putin îl ajută pe Donald Trump să ajungă președintele SUA. 

Afirmația era mai mult bazată pe "simpatia" dintre cei doi. Donald Trump a spus, într-o declarație pentru The New York Times, săptămâna trecută, că el dacă Rusia va ataca o țară din NATO, el va decide dacă aceasta va fi apărată doar după ce va avea convingerea că țara respectivă a adus contribuții suficiente în NATO. În caz contrar, țara atacată de Rusia, rămâne fără apărarea NATO. Trump a mai spus că vrea să se înțeleagă cu Rusia dacă va fi ales. Vladimir Putin spunea despre Donald Trump că este un lider mai bun decât Barack Obama, arată nytimes.com

Aceste afirmații au arătat o apropiere între Donald Trump și Vladimir Putin. Însă, ce s-a constatat vineri dă lucrurile total peste cap. Sunt bănuieli că Vladimir Putin chiar ar sabota democrații. 

Cum s-a ajuns la aceste bănuieli? 

20.000 de e-mail-uri furate și scurse de pe serverele informatice ale Comitetului Național Democrat, unele dintre ele jenante pentru liderii democrați. E-mail-urile, scurse inițial de un hacker și apoi pe platforma Wikileaks, arată jocurile făcute în Partidul Democrat pentru favorizarea lui Hillary Clinton. Preşedinta Partidului Democrat, Debbie Wasserman Schultz, şi-a anunţat demisia, după descoperirea unui e-mail care sugerează că DNC a favorizat-o pe Hillary Clinton încă din timpul alegerilor primare în fața senatorului socialist Bernie Sanders. Pentru aceasta din urmă mii de oameni au ieșit în stradă și au scandat "În niciun caz DNC, noi nu votăm cu Hillary" şi "Aşa arată democraţia". O protestatară a spus că "toată lumea presupunea că Partidul Democrat este împotriva lui Bernie Sanders, dar asta nu înseamnă că se va schimba ceva după ce partizanatul politic a fost demonstrat". 

Cine a furat datele? 

Este foarte dificil să demonstrezi sursa atacului cibernetic, dar specialiștii au ajuns la concluzia că serverele informatice ale Partidului Democrat au fost atacate de două agenții secrete ruse, aceleași care au mai atacat anterior serverele Casei Albe sau Departamentului de Stat. În plus, informațiile din e-mail-urile publicate arată că documentele au trecut prin calculatoarele rusești, în ciuda faptului că un hacker și-a asumat toată responsabilitatea că el ar fi dat informațiile către Wikileaks. Chiar dacă agențiile secrete ruse sunt bănuite că ar fi dat atacul cibernetic, nu se poate spune direct că Vladimir Putin ar fi comandat atacul.

Cu toate acestea, managerul de campanie al lui Hillary Clinton a pus punctul pe i și a spus, la ABC, răspicat, citând experți, că e-mail-uril "au fost scurse de către ruși pentru a-l ajuta pe Donald Trump". Juniorul lui Trump a replicat la CNN că "nu mă pot gândi la minciuni mai mari". Paul Manafort, președintele campaniei lui Donald Trump a fost întrebat la ABC dacă există vreo legătură între Donald Trump și Vladimir Putin și regimul său. Acesta a răspuns că "Nu, nu există". A continuat: "Este absurd. Tu știi că nu există nicio bază pentru asta".  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel