Der Spiegel: România devine o problemă acută a UE, după Grecia

presa-internationala
presa-internationala

Jurnaliștii săptămânalului german Der Spiegel par a nu fi foarte încântați de modul în care au votat românii la scrutinul legislativ din 9 decembrie, întrucât primele măsuri anunțate de premierul Victor Ponta la aflarea rezultatelor nu sunt optimiste.

Reducerea taxelor promise de premierul Victor Ponta este o veste proastă pentru economie, iar modificarea Constituției ar putea fi "dezastruoasă" pentru democrație, scrie Der Spiegel, apreciind că votul românilor ar putea avea implicații pentru Europa și NATO.

Există un mod simplu în a determina dacă o ţară şi-a internalizat sau nu valorile democraţiei. Acesta este de a asculta învingătorii alegerilor imediat după ce voturile au fost numărate. În cazul în care sunt vizate modificări constituţionale în dauna problemelor reale care afectează o naţiune, atunci îndoielile sunt justificate, scrie Der Spiegel, potrivit realitatea.net.

Pare să fie cazul premierului român Victor Ponta, a cărui Uniune Social Liberală a câştigat 59% din voturi în cadrul alegerilor de duminică, scrie publicaţia germană. În loc să-şi îndrepte atenţia spre efortul ţării de a opri declinul economic, acesta a început imediat negocierile cu UDMR pentru a forma o coaliţie care să atingă 2/3 - minimul necesar pentru a schimba Constituţia.

Ponta vrea să câştige bătălia pentru putere cu preşedintele Traian Băsescu o dată pentru totdeauna. Şi a spus că vrea să schimbe prevederile constituţionale prin care să limiteze rolul preşedintelui în politică externă şi militară, dar şi să ofere Parlamentului controlul asupra Curţii Constituţionale.

Prioritățile premierului Victor Ponta nu sunt deloc o surpriză, scrie publicația germană, având în vedere ce s-a întâmplat în vară pe scena politică din România.

La rândul său, Băsescu nu a fost capabil să citească semnele evidente și nu a manifestat vreo intenție de a da înapoi în bătălia sa cu Ponta, mai scrie „Der Spiegel”. Și-a exprimat intenția de a numi pe altcineva decât Ponta să formeze guvernul, chiar dacă o asemenea mișcare ar duce aproape sigur la suspendarea sa de către Parlament.

Consemnând faptul că președintele Traian Băsescu "nu a fost capabil să citească semnele evidente și nu a manifestat vreo intenție de a da înapoi în bătălia sa cu Ponta", exprimându-și intenția de a desemna o altă persoană decât actualul premier pentru formarea noului guvern, săptămânalul german consideră că rezultatul votului de duminică din România va genera noi scandaluri politice interne într-o țară cu o economie aflată în dificultate, care nu primește atenția urgentă de care are nevoie.

Cotidianul financiar Handelsblatt pare să rezume ceea ce spun majoritatea experților:

„Europa de Est nu este prea băgată în seamă zilele acestea. Restul continentului este prea adesea cu totul absorbit de problemele datoriilor din Grecia și din alte părți. Trebuie să se întâmple ceva cu adevărat ceva răsunător pe plan politic într-o țară precum Ungaria sau România pentru ca să ajungă la știri”.

„Vecinii noștri estici au propria parte din vină pentru existența lor în umbră – prea de puține ori aduc vești bune. Dar exact aceasta – vești bune – pare să vină de la alegerile parlamentare din România. Alegătorii au declarat sfârșitul luptei pentru putere care paralizează de luni de zile țara. Cu aproape 60% din voturi, l-au declarat învingător pe premierul Victor Ponta. Rivalul său, președintele Traian Băsescu a fost pedepsit”.

„Ceea ce i-a lipsit României până acum este un guvern care să fie mai interesat de viitorul țării decât de asigurarea propriei bunăstări. Nu este deloc sigur că Ponta va acoperi acest deficit. A arătat prea puțin respect pentru statul de drept în lupta sa împotriva lui Băsescu. Dar încă există o oportunitate. Iar Europa s-ar putea folosi de un boom în sud-estul său”.

Ulterior, „Der Spiegel” reproduce citate ale unor comentatori germani, apărute în presa germană, de diverse orientări.

Astfel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, un cotidian de centru-dreapta, relatează: „Este suficientă o comparație între declarațiile lui Ponta făcute acasă și cele pe care le face în străinătate pentru a vedea cum cariera sa politică este fundamentată pe fraudă și înșelătorie. Reforma constituțională despre care premierul a vorbit înainte de alegeri vizează subordonarea Curții Constituționale Parlamentului și slăbirea ultimului bastion al statului de drept. (...) Victoria USL, în care domină vocile proruse, antieuropene și antioccidentale, este un risc serios pentru o regiune care deja se confruntă cu o influență în creștere a Moscovei. După Grecia, România este acum o a doua problemă acută pentru NATO și UE în Balcani. Alianța transatlantică este fragilizată pe flancul său sud-estic”.

Pe de altă parte, cotidianul financiar Handelsblatt susține că: „Europa de Est nu este prea băgată în seamă zilele acestea. Restul continentului este prea adesea cu totul absorbit de problemele datoriilor din Grecia și din alte părți. Trebuie să se întâmple ceva cu adevărat ceva răsunător pe plan politic într-o țară precum Ungaria sau România pentru ca să ajungă la știri.

„Vecinii noștri estici au propria parte din vină pentru existența lor în umbră – prea de puține ori aduc vești bune. Dar exact aceasta – vești bune – pare să vină de la alegerile parlamentare din România. Alegătorii au declarat sfârșitul luptei pentru putere care paralizează de luni de zile țara. Cu aproape 60% din voturi, l-au declarat învingător pe premierul Victor Ponta. Rivalul său, președintele Traian Băsescu a fost pedepsit”, scriu jurnaliștii de la Handelsblatt, precizând că „Ceea ce i-a lipsit României până acum este un guvern care să fie mai interesat de viitorul țării decât de asigurarea propriei bunăstări. Nu este deloc sigur că Ponta va acoperi acest deficit. A arătat prea puțin respect pentru statul de drept în lupta sa împotriva lui Băsescu. Dar încă există o oportunitate. Iar Europa s-ar putea folosi de un boom în sud-estul său”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel