Der Spiegel: Belgia, un stat eșuat. Spionajul lor, mai sărac decât un ziar din Bruxelles

Nemții se tem că ar putea urma atentate în Germania, prin exportul de teroriști din Belgia, țară care nu poate gestiona situația internă. Un articol din publicația ”Der Spiegel” îl citează pe primarul din Antwerp, președintele Noii Alianțe Flamande, un partid conservator,  care dorește divizarea statului belgian. 

Bart De Wever susține că ”statul belgian este lent, complicat și ineficient”, scrie Der Spiegel. Fără ghilimele, însă, publicația germană îi atribuie ideea că Belgia este o construcție artificială, rezultată în secolul 19 dintr-un accident al istoriei: bătălia între două puteri continentale, Germania și Franța.

Chiar dacă citează și părerea politicianul flamand că Angela Merkel a făcut o greșeală istorică în problema imigranților, articolul se concentrează pe problemele de securitate pe care le-ar putea avea Germania din cauza ineficienței statului belgian. Jihadiștii au putut recruta membri fără să fie detectați de autorități, scrie Der Spiegel.

Serviciile secrete belgiene, buget mai mic decât un ziar de la Bruxelles

Raportat la populație, cei mai mulți europeni care au plecat să lupte în Siria de partea jihadiștilor sunt din Belgia: peste 500. Din câte se pare, 130 s-au întors deja în Europa, iar unul din trei este deosebit de periculos, potrivit șefului serviciilor secrete belgiene, Jaak Raes. Presa germană semnalează, în acest context, că serviciile de securitate belgiene au doar 700 de agenți, teoretic, pentru că 150 de posturi nu sunt ocupate, așa cum s-a văzut după atacurile din Paris. Bugetul serviciilor belgiene este de doar 50 de milioane de euro, notează Der Spiegel, citând presa belgiană. Adică mai puțin decât bugetul unui mare ziar din Bruxelles, spun, consternați jurnaliștii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel