Deputată din Rusia, dosar penal pentru că a discreditat forţele armate ruse

Facebook Helga Pirogova
Facebook Helga Pirogova

Helga Pirogova, deputată din Novosibirsk, Rusia, s-a ales cu dosar penal după ce ar fi discreditat forţele armate ruse. 

Preşedintele Comitetului de Investigaţii al Procuraturii Generale a Federaţiei Ruse, Aleksandr Bastrîkin, a cerut să se iniţieze un dosar penal împotriva deputatei din Novosibirsk, Helga Pirogova, pentru discreditarea forţelor armate ruse, în legătură cu un comentariu al ei postat pe Twitter (reţeaua de socializare este blocată pe teritoriul Federaţiei Ruse) despre funeraliile militarilor ruşi (decedaţi în luptele din Ucraina, n.r.).

Împotriva femeii a fost întocmit un dosar penal pentru discreditarea forţelor armate ruse. Pirogova şi-a şters comentariul şi a recunoscut că el a fost exagerat de emoţionant. Unele mass-media au relatat că deputaţii din regiunea Novosibirsk i-au cerut preşedintelui Comitetului de Investigaţii al Parchetului rusesc să demareze urmărirea penală împotriva deputatului Pirogova în legătură cu un comentariu pe care l-a publicat ea pe o reţea de socializare despre militarii ruşi decedaţi, se specifică într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei pe care o conduce Bastrîkin.

La 18 iulie, Andrei Panferov, prim-vicepreşedintele Adunării Legislative a regiunii Novosibirsk, a publicat, pe pagina sa de pe reţeaua socială VKontakte, o scrisoare deschisă adresată primarului Novosibirsk, Anatoli Lokt, şefului Consiliului Local, Dmitri Asanţev şi deputaţilor regionali, catalogând declaraţiile Helgăi Pirogova drept blasfemie şi comparându-le cu un 'dans pe sicrie'.

Guvernatorul regiunii Novosibirsk, Andrei Travnikov, la rândul său, a numit acţiunile Helgăi Pirogova 'un truc cinic', iar despre ea a scris că 'nu era cea mai deşteaptă domniţă din oraş'. La rândul ei, Pirogova a recunoscut declaraţia sa ca fiind lipsită de etică, subliniind că tweetul se referea la sărăcia în care trăiesc familiile luptătorilor morţi, relatează 'AiF', conform Rador. 

Un fost deputat rus solicită cetăţenia ucraineană

În Rusia, Alexander Nevzorov riscă până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” referitoare la forţele armate.

Jurnalist rus şi fost deputat al Dumei, Alexander Nevzorov a cerut Kievului să îi acorde cetăţenia ucraineană. Nu sunt informaţii dacă a primit-o. La fel a făcut şi soţia lui.

Nevzorov este prima personalitate importantă investigată în Rusia pentru răspândirea de „ştiri false” referitoare la forţele armate, după ce a difuzat imagini cu atacul asupra spitalului din Mariupol, în sudul Ucrainei, pe pagina sa de Instagram şi pe canalul de Youtube.

Rusul riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare, notează Mediafax.

Rusia susține că vrea menținerea relațiilor cu Europa. "Sunt necesare"

Rusia nu poate începe să restabilească relațiile cu Occidentul până când nu își schimbă politica față de Rusia, dar este necesar să se mențină un nivel minim de relații, în special cu țările europene, spune Valentina Matviyenko, președintele Consiliului Federației Ruse. Ea a spus asta în timpul vizitei sale în Zimbabwe, scrie Interfax.

„Se mențin contacte minime, mai ales cu Europa, sunt necesare. Dar într-o situație în care politica Occidentului colectiv are ca scop distrugerea țării noastre în detrimentul intereselor cetățenilor săi, economiilor sale, cu siguranță nu avem nevoie de relații cu un asemenea Occident”, a spus ea.

„Nu susțin ca fereastra spre Europa să fie bătută în cuie acum și pentru totdeauna, poate că ne va fi utilă, dar până când nu vor avea loc schimbări mentale în țările Europei, până când vor continua să abordeze ideologia distrugerii Rusiei, a stopării dezvoltării acesteia, a reducerii  rolului acesteia în lume, nu se poate vorbi despre restabilirea relațiilor cu Occidentul.”, a mai spus Valentina Matviyenko.

Ea a adăugat că sancțiunile nu împiedică Rusia să se dezvolte și că țara are încă mulți susținători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel