Deontologie pe 10.000 de euro. Care sunt jurnaliştii trimişi de Gold Corportaion în vacanţă

euro
euro

Mai mulţi jurnalişti importanţi din Romania se află într-o excursie, de zece zile, în Noua Zeelandă, plătită de Roşia Montană Gold Corporation.

Conform site-ului www.paginademedia.ro, scopul excursiei este acela de a refelecta obiectiv şi documentat  impactul economic, social, de mediu şi de patrimoniu al minei de la Roșia Montană.

Printre jurnaliştii care au acceptat invitaţia se numără Robert Turcescu,Ioan T. Morar, Mihai Tatulici, Livia Dilă (B1), Doru Bușcu (Academia Cațavencu), Floriana Jucan (Qmagazine), Emil Hurezeanu (Realitatea Cațvencu), Vlad Macovei (Evenimentul zilei), Rareș Bogdan (Ziua de Cluj), Dragoș Nedelcu (Realitatea Cațavencu), Sorin Freciu (Realitatea Cațavencu) , Roxana Voloșeniuc (Elle) şi Corina Vințan.

Adevărul, preia informaţia şi dezvăluie costurile excursiei. 10.000 de euro pentru fiecare jurnalist în parte.

Deşi subiectul "Roşia Montană" a creat mai multe controverse şi discuţii aprinse, cu privire la impactul asupra mediului, oficialii companiei menţionază că nu se impune sub nicio formă vreo restricție din punct de vedere al modului ulterior în care va fi decisă prezentarea situației de la fata locului.

Dacă Roşia Montană Gold Corporation se spală pe mâini de eventualele "neplăceri" cauzate de o astfel de excursie, plecarea jurnaliştilor stârneşte un val de critici, privind etica profesională.

Astfel, Cristian Tudor Popescu, citat de Adevărul, spune că orice jurnalist care se pretinde a fi imparţial nu are ce căuta într-o excursie plătită de o companie cu interes declarat şi controversat de ani de zile. O astfel de invitaţie, adresată unui şef de redacţie este mai gravă decât cea adresată unui jurnalist, deoarece prin intermediul liderului se poate creea un curint de opinie în interiorul redacţiei, spre deosebire de un simplu jurnalist care face un reportaj şi atât.

Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent este de acord cu Cristian Tudor Popescu şi spune că niciun responsabil editorial nu pleacă în deplasare decât pe banii redacţiei, dând exmplu codurile de conduită a unor publicaţii precum New York Times sau The Guradian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel