DEFRIȘĂRI. O anchetă din Franța, plecată de la IKEA, a ajuns în România

Jurnaliștii de la France 2 au făcut o anchetă cu privire la magazinele Ikea. Ei au urmărit subcontractorii lanțului de magazine și au ajuns la pădurile din România. 

Ancheta "Cash Investigation" vizează etichetele care se regăsesc pe produsele din lemn și pe ambalaje și care ar trebui să garanteze o gestionare responsabilă a pădurilor. Sursa citată notează că traficul de lemn din lume reprezintă 11 miliarde de dolari, aproape cât traficul de droguri. Statisticile arată că 15-30% din lemnul vândut la nivel mondial provine din surse ilegale. Ancheta a mai arătat că un gigant mondial al hârtiei și cartonului din Indonezia a plătit un activist de la Greenpeace pentru a-și îmbunătăți imaginea. 

Investigația jurnaliștilor francezi a ajuns până la pădurile din România. 

Rise Project scria în 2016 că Harvard a cedat către IKEA 33 de mii de hectare. IKEA a plătit, în 2015, 56 de milioane de euro ca să-și asigure materia primă pe termen lung, fiind prima achiziție globală de terenuri forestiere pentru exploatare. Grupul suedez ar fi preluat, însă, și păduri traficate, deși a susținut că a verificat proprietățile înainte să le cumpere. De vină ar fi fost intermediarii locali. Romsilva încearcă să recupereze în instanță respectivele păduri traficate. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel