Petre Daea: rămâne cum a stabilit

Ministrul Agriculturii spune că procentul de 51% produse românești în supermarketuri va fi menținut.

Petre Daea, ministrulAgriculturii, este un timp hotărât. El nu vrea să renunțe la promovarea produselor românești. "Nu vom abandona acest procent de minimum 51%, pentru că, iată, avem o dovadă clară că supermarketurile acceptă acest lucru. Un supermarket cum este Kaufland doreşte să fie peste 60%", a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres. Daea a precizat că proiectul privind 51% produse româneşti în supermarketuri este în discuţie cu CE pentru câteva detalii referitoare la condiţiile tehnice ce trebuie îndeplinite şi care trebuie să respecte prevederi juridice.

[citeste si]

Procedură de infringment contra României

Comisia Europeană a lansat pe 15 februarie 2017 o procedură de infringement împotriva României privind comerţul cu amănuntul al produselor agricole şi alimentare, pe motiv că reglementările naţionale nu corespund legislaţiei UE. 
În România, se solicită marilor retaileri să achiziţioneze cel puţin 51% din produsele agricole şi alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri la nivel european privind respectarea principiului liberei circulaţii a bunurilor. Aceeaşi lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine românească, restricţionând deciziile lor comerciale, ceea ce contrazice libertatea de stabilire - articolul 49 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Legea se aplică de doi ani


Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia magazinele mari sunt obligate să expună la raft 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a fost aprobată la începutul lunii iunie 2016 de Camera Deputaţilor, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel