Decizie PATRIOT. "Iohannis întârzie să convoace CSAT-ul". Bogdan Chirieac, avertisment: Pentru noi asta înseamnă un coșmar

Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre necesitatea livrărilor de echipamente militare către Ucraina.

Șeful Armatei României, Gheorghiță Vlad, a declarat că există riscul escaladării conflictului din Ucraina și că țara noastră trebuie să accelereze înzestrarea forțelor de apărare.

"Prognoza pe care o facem prevede și scenarii precum escaladarea conflictelor, inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare", a declarat șeful Armatei României, Gheorghiță Vlad.

Pe de altă parte, ministrul german al Apărării spune că sunt mai multe țări care își doresc să sprijine inițiativa germană de consolidare a apărării aeriene ucrainene, printre care și România, Marea Britanie și Franța, cu echipamente și rachete. În acest context, analistul politic Bogdan Chirieac a comentat presiunea care s-ar pune asupra țării noastre de a livra echipamente Ucrainei, inclusiv sistemul PATRIOT, în direct la Antena 3 CNN.

Bogdan Chirieac: Mai bine să-i oprească ucrainenii pe ruși, decât să fim noi nevoiți să îi oprim

Întrebat cum ar trebui să reacționeze țara noastră la aceste solicitări, Bogdan Chirieac a zis: "Exact cum cere NATO, nici un milimetru mai mult, nici unul mai puțin, iar în privința sistemului PATRIOT, el trebuie clar împrumutat ucrainenilor". 

"Noi nu îl folosim din motivele pentru care nu este operaționalizat, înțeleg că sunt 3 astfel de piese, unul sau două sisteme pot fi împrumutate Ucrainei sau oferite Ucrainei urmând ca SUA să ne dea sisteme noi atunci când ele vor fi fabricate, deci asta înseamnă peste câțiva ani de zile.

Mai bine să-i oprească ucrainenii pe ruși, decât să fim noi nevoiți să îi oprim. Și așa nu le folosim în acest moment, noi suntem sub scutul NATO, pentru Ucraina este vital un sistem PATRIOT, este vital pur și simplu. Ori dacă rușii ocupă Odesa, cum eu tot cred că se va întâmpla asta sau vor intenționa lucrul acesta, cu siguranță vor lua Bugeacul deoarece vor ieșire la Dunăre. Asta înseamnă să fim în graniță cu Rusia lui Vladimir Putin, ceea ce pentru noi înseamnă un coșmar, ca să spun așa", a spus Bogdan Chirieac.

Când va lua România o decizie?

Cât despre momentul în care România ar putea lua o decizie în CSAT privind livrarea sistemului PATRIOT Ucrainei, Bogdan Chirieac a zis:

"Știți bine că domnul președinte Iohannis are metabolismul dânsului, deci dânsul poate stabili ședința CSAT și la anul pe vremea asta, noroc că nu mai e președinte. Deci nu îl împiedică nimic să o declare cândva în octombrie. Premierul nu se lansează, are nevoie de sfatul generalilor, cum e domnul general Mîndrescu, să calculeze, dar, atenție, aici nu e o decizie militară, e o decizie politică deoarece oferirea sistemelor PATRIOT sigur că slăbește un pic capacitatea anti-aeriană a României, dar deocamdată nu e nevoie imediată de lucrul acesta că ai și trupe NATO, ai francezi, ai portughezi, spanioli pe teritoriul țării, cu sisteme proprii, deci important e să oprești valul rusesc.

Deci e și o decizie politică aici, dar domnul premier Ciolacu e clar că nu vrea să îl ostilizeze acum pe domnul președinte Iohannis, care probabil, nemulțumit cu chestia cu secretarul general al NATO, văd că întârzie să convoace CSAT-ul", a mai declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel