Decizia CCR privind amenzile, interpretată greşit? Toni Neacşu: Poliţia este obligată să dea amenzi, doar nu mai mari de suma asta

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Avocatul Toni Neacşu spune că decizia CCR privind neconstituţionalitatea amenzilor din starea de urgenţă a fost interpretată greşit şi atrage atenţia românilor asupra faptului că poliţia poate în continuare să dea amenzi. 

"După ce ieri în presă s-au titrat tiluri bombastice privind marea victorie a d-ei Kovesi în fața CCR, fără ca nimeni să citească decizia CEDO și să vadă ca era vorba despre cu totul altceva, astăzi se continuă în același fel.

Amenzile date în starea de urgență nu sunt ne-constituționale. La CCR s-a declarat neconstituțională, pentru motive de formă, OUG 34/2020 care doar a majorat amenzile date în starea de urgență.

Amenzile se dau în baza OUG 1/1999 care nu este neconstituțională și care nici nu a fost atacată.

Ca atare, în discuție se vor pune doar acele amenzi aplicate persoanelor fizice ce depășesc limita de 5.000 lei, ceea ce, hai sa fim serioși, nu cred că vor fi chiar așa multe.", a scris Adrian Toni Neacşu pe Facebook. 

"Poliţia, obligată să dea amenzi"

"De asemenea, în justiție sancțiunile contravenționale nu vor fi anulate de plano în baza deciziei CCR de astăzi ci, dacă nu vor exista alte motive de nulitate, vor putea fi reduse la maximul prevăzut anterior de 5.000 de lei, de exemplu.

Am urmărit pe acest fond de dezinformare și nepricepere adevărate îndemnuri la nesupunere, de felul putem ieși pe stradă oricum, fiindcă poliția nu ne mai poate amenda iar dacă ne amendează instanța anulează automat procesele-verbale. Cred că trebuie ceva mai multă atenție.

Deci, oameni buni, Poliția poate și este obligată să dea în continuare amenzi. Doar că nu mai mari de 5.000 de lei.", a mai scris acesta. 

Când este valabil ce spune avocatul

Ulterior, Toni Neacşu a revenit şi a mai adăugat ceva la postare. 

"Pentru că și eu m-am grăbit, tot ce am spus este valabil doar dacă astăzi CCR a admis în parte excepția de neconstituționalitate a Avocatului Poporului. Am verificat și a fost atacat si art. 28 din OUG 1/1999, adică cel în baza căruia se dau amenzile contravenționale. Cred că trebuie așteptat comunicatul oficial al CCR, iar până atunci e rândul meu să-mi fac public mea culpa pentru grabă și nedocumentare completă."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel