EXCLUSIV  Decanul de la Facultatea de Drept, către miniștrii tehnocrați: Este imoral. Dați-vă demisia!

GABRIEL ISPAS, decanul Facultății de Drept, Universitatea Titu Maiorescu, și fost secretar de stat al MEC, critică atitudinea acelor miniștri tehnocrați care cochetează cu intrarea în politică pentru a candida la alegerile parlamentare din această toamnă, argumentând de ce i se pare imoral un astfel de comportament. 

"E greu să spun dacă experiența sau prezența mea (în echipa guvernamentală - n.red.) a fost sau nu benefică. Asta pot să spună cei cu care am lucrat sau cei care văd rezultatele muncii mele. Dar după ce 10-11 luni ca secretar de stat ai un regim de muncă de 12-14 ore pe zi încercând să citești tot ce înseamnă acte normative, să citești tot ce înseamnă partea de relații diplomatice, proiecte, la un moment dat te gândești că sunt și alte priorități pentru tine. În al doilea rând, din 2000 până astăzi, singurul partid din care am făcut parte este PSD. Faptul că am fost 11 luni aproape în Guvernul condus de Dacian Cioloș nu afectează cu nimic nici calitatea mea de om care gândește de stânga, cum, de asemenea, nu afectează cu nimic munca pe care am făcut-o în Guvern. Când te duci într-un Guvern, nu trebuie să muncești pentru un partid, tu muncești pentru sistemul respectiv. Când te duci în Educație, tu muncești pentru Educație. Faptul că rezultatele muncii tale se vor vedea în percepția existentă asupra partidului, asta e un lucru foarte bun, sau foarte rău, dacă tu dai chix", a replicat Gabriel Ispas, întrebat în cadrul interviului acordat pentru DC News de ce a plecat din Guvern.

În plus, fostul secretar de stat a MEC a mai invocat un alt motiv pentru care a renunțat la funcție, lansând totodată critici dure la adresa unor miniștri tehnocrați. 

Citește și: Analiză dură a sistemului de învățământ: "Minte tot!". Lanțul slăbiciunilor pe care nimeni nu vrea să-l taie

"În același timp, am vrut să le arăt colegilor din Guvern, că chiar și atunci când te declari tehnocrat este important să ai o doză de bun simț. Nu poți să lansezi pe piață «Astăzi negociez cu un partid, dar eu sunt technocrat, eu nu sunt om politic». Peste două săptămăni, nu am loc acolo, negociez cu alt partid ca să intru și anunț că pe 15 octombrie voi lua decizia. Mie mi se pare imoral acest tip de comportament.

Dacă eu, în sinea mea, am convingerea că pot să ajut la creșterea unui proiect de natură politică, eu mă duc și îi spun premierului: "Vă mulțumesc, la revedere!", "Mă duc pe drumul meu, mulțumesc pentru colaborarea de până acum!", "Lăsați pe alții care să fie tehnocrați, să lucreze!". Pentru că acest Guvern a venit pe ideea de a nu mai fi o zonă politică, să fie o zonă de specialiști. Păi dacă te-ai hotărât că nu mai vrei să fii apolitic și că vrei să te duci pe un partid, nu spune că tu te-ai decis dimineață și dimineață participi. În plus, este imoral să-ți folosești funcția guvernamentală pe negociere. Vrei să te duci, dă-ți demisia, tu, cetățeanul cum te cheamă - Voiculescu, Ghinea, Ispas, Popescu, dă-ți demisia și du-te și discută cu cel la care vrei să te duci din postura de cetățean, nu de demnitar al statului", a subliniat Gabriel Ispas.

Declarația integrală de la minutul 33:55

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel