EXCLUSIV  De Sfânta Maria, 15 august, încă o sărbătoare MARE. Moment IMPORTANT pentru creștinătatea ortodoxă

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare), marcată pe 15 august, este una dintre cele mai importante sărbători creştine.

De asemenea, tot pe 15 august, se împlinesc 503 de ani de la târnosirea Mănăstirii de la Curtea de Argeș.    

Pe 15 august, când e o mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe, Adormirea Maicii Domnului, s-a târnosit acum 503 de ani catedrala de la Curtea de Argeș. A fost un moment important. Cadetrala a fost construită între 1514 și 1517 sub Neagoe Basarab.

Despre acest subiect ne-a vorbit și scriitorul Dan Ciachir.

”Neagoe Basarab, principele canonizat, cunoștea bine Constantinopolul care era ocupat de turci din 1453, dar rămânea doar simbolic capitala creștinătății. Neagoe Basarab s-a inspirat din marile clădiri din Constantinopol, el era și un om foarte cultivat. La sfințirea Curții de Argeș, în fruntea ierarhilor care au slujit s-a aflat Patriarhul Ecumenic venit la Curtea de Argeș împreună cu patru mitropoliți și cu mulți clerici, printre care aproape toți stareții de la Sfântul Munte.

A fost un prilej de mare fast de dimensiuni aproape bizantine care s-a petrecut în urmă cu 500 de ani. Tot atunci, în august 1517 a fost canonizat primul sfânt pe pământ românesc. Doar că el era canonizat de Patriarhia Ecumenică și era grec.  

După 450 de ani, în 1967, Patriarhul Iustinian într-o epocă de liberalizare și propice bisericii, a repetat într-un fel marile festivități de la Curtea de Argeș. Atunci au venit reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice, dar și ai tuturor Bisericilor Ortodoxe surori, rusă, bulgară, greacă.  În același ani, în octombrie, sosește, după sute de ani, un Patriarh Ecumenic în funcție, e vorba de Patriarhul Athenagoras care era aromân după tată”, a explicat Dan Ciachir pentru DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel