De la Moscova, talibanii afgani afirmă că doresc pace în Afganistan

Înalţi lideri talibani au afirmat marţi, în timpul unei întâlniri la Moscova cu opozanţi politici afgani, că doresc pace în Afganistan, în timp ce negocierile pe care ei le desfăşoară de luni de zile cu SUA par să se afle într-un punct mort, informează AFP. 

Talibanii sunt 'cu adevărat ataşaţi păcii, însă cred că mai întâi trebuie ridicat obstacolul din calea păcii', a declarat liderul politic al grupului rebel, Mullah Baradar, cu ocazia unei rare apariţii în faţa camerelor de televiziune, în contextul celebrării a 100 de ani de relaţii diplomatice între Rusia şi Afganistan. 'Obstacolul îl constituie ocupaţia Afganistanului şi acesteia trebuie să i se pună capăt', a spus Baradar, cofondatorul mişcării talibane, alături de Mollahul Omar, decedat în 2013, şi care ocupă din ianuarie postul de responsabil politic după ce a fost eliberat din închisoare în Pakistan.

Aceasta este a doua reuniune la Moscova între talibani şi membri ai opoziţiei faţă de preşedintele afgan Ashraf Ghani. La sfârşitul lui ianuarie, liderii talibani au apărut public pentru prima dată în capitala rusă şi şi-au expus viziunea privind un Afganistan 'condus după regulile islamice'. Şeful Înaltului Consiliu pentru Pace (HPC), numit de preşedintele Ghani şi a cărui sarcină este să faciliteze negocierile între guvernul de la Kabul şi insurgenţi, era prezent marţi alături de Hamid Karzai şi de candidaţi în alegerile prezidenţiale prevăzute să aibă loc în septembrie în Afganistan.

În schimb, niciun membru al guvernului Ghani nu era prezent la această conferinţă care ar urma să continue miercuri. Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, care a deschis reuniunea, a subliniat că Rusia şi Afganistanul au 'un obiectiv comun - lupta împotriva terorismului' şi a reafirmat că Moscova susţine o retragere completă a forţelor străine. Moscova pare să fi câştigat influenţă în procesul de pace în curs. SUA au anunţat luna trecută că au ajuns la un consens cu Rusia şi China asupra condiţiilor necesare pentru un acord de pace în Afganistan. Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul în 1979 şi s-a retras după circa 10 ani, în urma înfrângerii sale militare de către mujahedinii afgani susţinuţi de SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel