De la ce temperatură ai febră? De câte tipuri este febra și ce măsuri trebuie să iei

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dacă nu știi de la ce temperatură ai febră, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol, îți vom dezvălui care este temperatura normală a corpului și ce măsuri trebuie să iei când ai febră.

Febra reprezintă creșterea temperaturii interne a organismului peste valoarea normală. Aceasta poate afecta atât copiii, cât și adulții, fiind, în unele cazuri, un simptom al unor afecțiuni serioase (în special când se manifestă pe termen lung și este însoțită și de alte manifestări).

Temperatura normală a corpului este cuprinsă între 36,5 și 37 de grade Celsius, valoarea oscilând de la persoană la persoană și în funcție de momentul zilei. Cu alte cuvinte, temperatura internă este mai redusă în prima parte a zilei, în timp ce după-amiaza și seara este mai ridicată. Aceasta poate fi influențată de exercițiul fizic intens sau de ciclul menstrual.

De la ce temperatură ai febră? Află câte tipuri de febră există și în cadrul căror afecțiuni apare

În afară de temperatura ridicată, febra poate fi însoțită deseori de simptome, precum: transpirația, frisoanele, tremuratul, durerile de cap, durerile musculare, amețeala și starea generală de slăbiciune. Nu în toate cazurile febra este generată de o boală, ci poate fi cauzată de reacția la medicamente sau imunizări ori de afecțiuni pe termen lung asociate cu inflamația, cum ar fi artrita reumatoidă.

Temperatura este considerată febră dacă depășește valoarea de 38 de grade Celsius – în cazul sugarilor – și 37,5 de grade Celsius – în cazul copiilor și adulților.

În funcție de gradul de severitate, există patru tipuri de febră, și anume: subfebră (între 37,5 și 38,2 grade Celsius), febră ușoară (între 38,3 și 38,8 grade Celsius), febră moderată (între 38,9 și 39,4 grade Celsius) și febră mare (peste 39,4 grade Celsius).

Important de precizat este că există numeroase cauze care pot duce la apariția febrei. Printre acestea se află bolile infecțioase, virale sau bacteriene, unele vaccinuri de imunizare (antidifteric, antitetanos, antipneumococic), erupția dentară, unele boli autoimune și inflamatorii, prezența unor cheaguri de sânge, arsuri solare severe, insolația, intoxicația alimentară, diverse afecțiuni ale creierului, anumite tipuri de cancer, unele medicamente (antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivante), infecția cu SARS-CoV-2.

Ce măsuri trebuie să iei când ai febră?

Dacă te confrunți cu febră ușoară, ideal ar fi să consumi multe lichide și să te odihnești. Dacă, din contră, temperatura este mai ridicată și este însoțită și de alte simptome, indicată este reducerea temperaturii corporale. Pentru aceasta, trebuie să respecți o serie de sfaturi: reglează temperatura camerei la un nivel confortabil, fă băi sau dușuri călduțe, ia ibuprofen sau acetaminofen și bea multe lichide.

Nu ezita să mergi la medic, dacă febra este însoțită de confuzie, incapacitatea de a merge, dificultăți de respirație, dureri în piept, senzație de somnolență, urinări frecvente și durere sau usturime la urinare, convulsii, halucinații, plâns excesiv (la copii), durere persistentă în gât, rigiditatea gâtului, dureri de cap severe, erupții cutanate neobișnuite (mai ales dacă erupția se agravează rapid), sensibilitate la lumină intensă, vărsături persistente, dificultăți de respirație, dureri abdominale, pierderea mirosului sau pierderea gustului, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel