De la 1 septembrie, bolnavii de cancer, diabet sau TBC primesc gratuit doar medicamente ieftine

bolnavi-spitale-perfuzii2_b1
bolnavi-spitale-perfuzii2_b1

De la 1 septembrie, bolnavii de cancer, diabet, TBC sau SIDA vor primi gratuit doar medicamentele cele mai ieftine. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii. În acest fel se vor face economii anuale de 150 de milioane de lei. Asociaţiile de pacienţi avertizează că cel mai mult vor avea de suferit bolnavii de cancer.

Reprezentanţii Asociaţiilor de Pacienţi susţin că multe dintre medicamentele ieftine nu se găsesc în farmacii sau sunt în cantităţi foarte mici, astfel încât bolnavii vor fi nevoiţi să plătească diferenţa de preţ, scrie realitatea.net.

"Chiar dacă îl avem în listă, pacientul nu găseşte pe piaţă medicamentul compensat 100%. Cel mai mult sunt afectati pacienţii cu cancer. Tratamentele pot să ajungă la câteva mii de lei. Sunt unii care vor trebui să suporte 3000 de lei şi peste 3000 de lei pe lună pentru asigurarea tratamentului", a declarat Vasile Barbu, reprezentantul Asociaţiei pentru protecţia pacienţilor.

Nici bolnavilor de diabet nu le va fi mai uşor.

"Pacienţii cu diabet mare majoritate au complicatii ale diabetului care necesită tratamente şi nu sunt gratuite. Din păcate situaţia este de aşa natură încât mulţi pacienti nu o să-şi permită să îşi ia tratamentul pe care il fac acum", a spus Maria Mesaroş, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor.

Pentru bolnavii cronic incluşi în programele naţionale sunt peste 1.400 de medicamente.

Citește și:

De Ce îi pune Boc pe diabetici și pe bolnavii cu cancer să-și plătească medicamentele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel