De Ignat (tăierea porcului), tradițiile joacă un rol important. Ce e interzis

De Ignat, tradițiile joacă un rol important.

În bătrâni se spune că sacrificarea porcului trebuie să aibă loc în ziua destinată Ignatului, respectiv 20 decembrie. În ziua de Ignat, gospodina se trezește de dimineaţă şi începe pregătirile. Mai întâi, purifică locul unde are loc sacrificarea porcului prin tămâierea și prin stropirea acelui spațiu. Sacrificarea porcului se împlinește în anumite ore ale zilei: după răsăritul soarelui sau înainte de apus.

În unele zone, copiii care participă la ritual sunt urcaţi pe pântecul porcului și li se face semnul crucii pe frunte cu sângele animalului sacrificat. Obiceiul este respectat mai ales în mediul rural și se crede că acei copii vor fi ocoliți de efectele deochiului pe parcursul noului an.

Bărbaţii sunt cei care se ocupă de sacrificarea animalului, iar tradiţia cere ca acela care taie porcul să fie un om curat, care înainte de sacrificiu trebuie să meargă la Biserică, să se spovedească, părintele iertându-i şi păcatul uciderii porcului. În unele regiuni chiar şi gospodăria este sfinţită înainte de sacrificare.

În ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel