De ce a reapărut varicela în România. Simptome, tratament și ce e interzis să faci dacă ai varicelă

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Medicul infecționist Virgil Musta a dat declarații cu privire la apariția varicelei.

De ce a reapărut varicela, de ce acum?

“Nu se știe de ce acum, dar avem cazuri de varicelă periodic. În ultimii doi ani nu am avut sau au fost foarte puține și datorită măsurilor de restricție care impuneau purtarea măștii și atunci distribuția s-a diminuat”, a declarat Dr. Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care este pericolul ca boala să se raspândească în toată țara? Se pune problema unei epidemii?

"Nu. În primul rând, parte din populație a trecut prin varicelă și varicela dă o imunitate de lungă durată, iar pe de altă parte tinerii sunt mulți vaccinați și astfel sunt protejați de această boală", a mai spus medicul.

Care sunt cauzele varicelei?

Virgil Musta: “Varicela este cauzată de un virus care circulă, iar în momentul în care ajunge într-o colectivitate unde persoanele nu sunt imunizate are o contagiozitate foarte mare, de aproape 90%, deci din 10 contacți, 9 fac boala”

Cum se manifestă varicela?

Virgil Musta: “Inițial apare durerea în gât, apar dureri de cap, apare o roșeață pe tegument, iar în 2-3 zile apare erupția care are o anumită stadializare: în primă fază apare o erupție ca o pată pe tegument, apoi se transformă într-o veziculă și apoi în crustă. Această evoluție a leziunii este caracteristică varicelei și de aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se pune clinic, adică doar pe aspectul leziunilor”.

Cum se transmite varicela?

Virgil Musta: “Pe cale aeriană. Din veziculele respective se elimină virus și dacă altă persoană inhalează aceste virusuri, ei pot produce boala la o persoană care nu prezintă protecție prin imunitate.”

Tratamentul varicele. Cum tratăm mâncărimea puternică?

Virgil Musta: “În primul rând se poate da un antiviral. Este una dintre puținele boli antivirale care beneficiază de un tratament antiviral, dar care este eficient dacă se dă în primele zile de boală și prin acest tratament se urmărește diminuarea evoluției bolii. Pe de altă parte, prin tratamentul antiviral se urmărește și reducerea complicațiilor, pentru că există două complicații severe în varicelă: encefalita variceloasă și pneumonia variceloasă.

Se mai administrează simptomatice pentru febră, se dau antitermice. Pentru mâncărimi se dau antihistaminice, pudră de talc în zonele unde apar mâncărimile pe tegument”.

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel