De ce vorbește Viktor Orban despre reintroducerea pedepsei cu moartea

Premierul maghiar Viktor Orban intră din nou în coliziune cu Uniunea Europeană în tentativa disperată de a aduna capital politic.

Orban caută să-și recâștige cotele de popularitate din urmă cu puține luni prin măsuri radicale, care contrazic spiritul și, mai nou, Tratatele Uniunii Europene. Aflat marți în orașul Pecs, din sud-vestul Ungariei, premierul maghiar le-a declarat reporterilor că pedepsele în vigoare nu descurajează suficient infracțiunile grave precum crima. 

"Problema pedepsei cu moartea trebuie repusă pe agendă în Ungaria", a declarat Orban. Liderul FIDESZ a adăugat că este necesar ca infractorii să înțeleagă faptul că "nimic nu va opri Ungaria de la a-și proteja cetățenii".

Jobbik, alegeri parțiale Ungaria: ascensiune meteorică a extremiștilor, o amenințare și pentru regimul Orban

Ieșirea controversată a lui Orban survine unei inițiative pentru care a fost aspru criticat la Bruxelles. Prim-ministrul plănuiește o consultare națională privind tema imigrației ilegale. Opt milioane de cetățeni majori vor răspunde la un chestionar cu 12 întrebări, dintre care una este dacă, în opinia cetățenilor, "administrarea deficitară a problemei imigrației la Bruxelles are legătură cu creșterea terorismului".

Liberalii din Parlamentul European au condamnat demersul lui Orban, acuzându-l că transformă Ungaria într-o "mini-Rusie".

Motivul pentru care Orban marșează pe măsuri din ce în ce mai radicale rezidă în rezultatele ultimelor alegeri parțiale  din Ungaria și în sondajele de opinie recente. Jobbik-ul, care a declanșat un proces de "cosmetizare" pentru a-și lărgi baza electorală,  devine un pretendent la Puterea de la Budapesta. În fața riscului de a-și pierde o parte importantă din votanți, Orban preia o temă apropiată extremiștilor de la Jobbik, care solicită de mai mulți ani reintroducerea pedepsei capitale. În Uniunea Europeană, tema pedepsei cu moartea a fost relansată după atacul de la Charlie Hebdo de formațiunea Frontul Național, condusă de Marine Le Pen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel