EXCLUSIV  De ce sunt atât de multe farmacii în România

Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vitamine-capsula-pilula-pastila-3683051/
Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vitamine-capsula-pilula-pastila-3683051/

De ce sunt atâtea farmacii în România?

Probabil ați observat că, pe multe străzi, vedeți farmacii lângă farmacii. De ce sunt atât de multe? Aflăm răspunsul de la sociologul Alfred Bulai.

„Avem un număr uriaș de farmacii. Uneori vezi zone cu trei-patru farmacii una lângă alta. De ce? Pentru că, în România, actul medical se face într-o ordine de genul următor: mai întâi, părinții și alte rude dau sfaturi și acționează. Apoi vine și o vecină care se pricepe mai bine. După care, vine prima instituție medicală autentică: farmacia. Lumea se duce acolo și pentru consultații, la modul propriu: „Nu vă supărați, ce aș putea să iau pentru boala X?” De ce se întâmplă așa? Pentru că suntem o țară săracă unde accesul la actul medical a fost întotdeauna problematic. Nu mă refer doar acum, ci în general”, a zis sociologul Alfred Bulai.

„Farmacia l-a salvat pe român și în comunism. În comunism stăteai și cinci-șase ore la coadă pentru o consultație. Farmaciile au înflorit pentru că se dau și multe medicamente fără rețetă. În orice caz, farmacistul are mai multe competențe decât vecina de la etajul 4. Pe vremuri, găseai câte un farmacist bătrân, cu experiență, farmacist care prepara medicamente, în care puteai să ai încredere. Acum cei mai mulți din farmacii sunt „vânzători”, adică citesc rețeta și îți dau ceva”, a mai spus sociologul la DC News și DC News TV, în emisiunea „Nod în papură”.

În acest context, jurnalistul Val Vâlcu a venit cu un banc: „Este un banc. Se duce unul la farmacie și întreabă ce să ia pentru depresie. Răspunsul: Păi un Ferrari, o decapotabilă...”.

Vezi mai multe la minutul 10:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel