De ce sare popcornul? Explicația unui fizician - Video

De ce sare popcornul? Explicația unui fizician / Foto: Pixabay, de JESHOOTS-com
De ce sare popcornul? Explicația unui fizician / Foto: Pixabay, de JESHOOTS-com

Află în articol de ce sare popcornul.

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce sare popcornul, aflați că fizicianul Cristian Presură a oferit explicația științifică, într-un videoclip postat pe TikTok.

"Bobul de porumb este format din sămânță, mult amidon hrănitor pentru sămânță și apă încapsulate într-o membrană numită pericarp. În momentul în care boabele sunt încălzite apa începe să fiarbă și se transformă în abur care pune presiune pe membrana coajă. În cazul soiului de porumb folosit la floricele numit zea mayș, pericarpul, coaja, cedează când temperatura atinge aproximativ 180 de grade Celsius. Amidonul care a devenit acum spongios datorită căldurii se expandează", explică fizicianul Cristian Presură.

Fizicianul mai spune că "fenomenul brusc de expansiune, dacă are loc în direcția fundului de tigaie împinge bobul de porumb în direcția opusă, adică în sus, și bobul de porumb este propulsat în aer. Pe de altă parte, imediat ce bobul crapă și amidonul zpongios începe să iasă din pericarp se eliberează și aburul generând un sunet specific de pocnitură".

@cristian.presura

De ce sare popcorn-ul?

♬ original sound - Cristian Presura

Popcorn sau pufuleți? Răspunsul vine de la nutriționistul Mihaela Bilic: Diferă și caloriile

Popcorn sau pufuleți? Un răspuns vine de la nutriționistul Mihaela Bilic.

"Popcorn sau pufuleți? Fie că ne uităm la un film sau vrem să uităm de plictiseală/griji, ne trebuie ceva de ronțăit. Și dacă e fără gluten, cu atât mai bine! Ce variantă e mai sigură pentru siluetă? Pufuleții!! La capitolul materie primă sunt identice: porumb/mălai, ulei și sare. În popcorn avem mai mult ulei (27% grăsime), iar în pufuleți doar 10%. Caloriile pe 100g diferă și ele: 530 la popcorn și 427 la pufuleți. Sunt expandate prin căldură (umflate cu aer), deci au volum mare și greutate mic și asta e bine, ni se pare că mâncăm mult", a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

"Există și pungă mică de pufuleți, de 45g și 190cal, o gustare dietetică care merge bine cu lapte bătut", a mai precizat nutriționistul. Vezi mai mult AICI.

Popcornul folosit și în construcții. O echipă din Suedia a găsit o alternativă-eco la materialele folosite în prezent 

Un grup de cercetători de la Universitatea din Göttingen, Suedia, au dezvoltat un sistem prin care floricelele de porumb sunt folosite pentru izolarea clădirilor. Aceștia susțin că acestea pot să fie o soluție pentru a înlocui actualele materiale folosite, dintre care multe realizate din produse derivate din petrol, relatează publicația britanică Construction Manager Magazine, specializată în știri despre domeniul construcțiilor.

Potrivit lor, plăcile din popcorn asigură o excelentă izolare termică și o bună protecție împotriva incendiilor.

"Marele avantaj al acestui material granular este că reprezintă o alternativă pe bază de plante, ecologică și durabilă la produsele derivate din petrol care sunt folosite în prezent în industrie", explică șeful grupului de cercetare, profesorul Alireza Kharazipour.

Reprezentanții firmei de construcții din Germania se declară încântați de această inovație din domeniul izolațiilor.

"Izolația din popcorn completează perfect gama noastră și ne ajută să răspundem și mai precis diferitelor cerințe ale pieței și ale clienților noștri", spune Michael Küblbeck, director în cadrul Bachl. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel