De ce românii folosesc expresiile "Doamne, ajută!" sau "Doamne, ferește!" în vocabularul zilnic

De ce românii folosesc expresiile "Doamne, ajută!" sau "Doamne, ferește!" în vocabularul zilnic / Foto: Pixabay, de congerdesign
De ce românii folosesc expresiile "Doamne, ajută!" sau "Doamne, ferește!" în vocabularul zilnic / Foto: Pixabay, de congerdesign

Află în articol de ce românii folosesc expresiile "Doamne, ajută!" sau "Doamne, ferește!" în vocabularul zilnic.

91% dintre români cred în Dumnezeu, potrivit unui studiu dat publicității de Institutul de Științe Politice al Academiei Române. Mai mult decât atât, 81% confirmă că se roagă, merg la biserică și țin post, transmite Pro TV. Majoritatea sunt din mediul rural și au peste 65 de ani.

Dintre cei care se declară religioși, 26% merg o dată pe săptămână într-un lăcaș de cult, 16% o dată pe lună, iar restul doar de sărbători, evenimente de familie sau deloc. Rugăciunea face parte din viața multora dintre noi, astfel încât peste jumătate dintre cei intervievați în cadrul studiului recunosc că se roagă zilnic. Însă, nu spun neapărat o rugăciune din cărțile bisericești.

"Religiozitatea a scăzut, participarea la slujbe a scăzut. Din 2020, până în 2022 cu vreo 10%, adică suntem într-o zonă de echilibrare. E o populație care și-a găsit un tip de echilibru religios și într-acolo se duce, indiferent, aproape, de vârstă", a declarat Dan Dungaciu, coordonator al studiului.

De ce românii folosesc expresiile "Doamne, ajută!" sau "Doamne, ferește!"

Cu toate acestea, în limbajul cotidian sunt folosite des expresii care invocă divinitatea. "Doamne, ajută!", "Doamne, ferește!" sau "Să ne ajute Dumnezeu!" aproape că le-au intrat în reflex românilor. Există o explicație și pentru asta, spun sociologii.

"Noi suntem o populație care, totuși, nu refuză religia, nu ni se pare rușinos să folosim anumite expresii care trimit la divinitate. Ba, de foarte multe ori, cei care nu se declară religioși mai folosesc o expresie care face trimitere la Dumnezeu în anumite momente, în momente critice, când trec printr-o situație excepțională", a explicat conf. dr. Darie Cristea, prodecanul Facultății de Sociologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel