De ce nu a putut fi transferat în România profesorul Marius Balo, condamnat la închisoare în China

Fotografie creată de Donald Tong, de la Pexels
Fotografie creată de Donald Tong, de la Pexels

Ministerul Justiției a făcut câteva precizări, vineri, cu privire la motivul pentru care nu a putut fi transferat în România Marius Balo, profesorul condamnat la închisoare în China. Totodată, s-a adus la cunoștință faptul că prejudiciul este de 350.000 de dolari, nu de 80. 

Ministerul Justiției a informat, vineri, printr-un comunicat de presă, că profesorul român Marius Balo, deținut în China, nu a putut fi transferat în țară din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de Covid-19.

Profesorul clujean Marius Balo a fost condamnat la opt ani de închisoare, în China, pentru o infracţiune de fraudă contractuală.

El s-a stabilit în China în 2010 și a lucrat ca expert străin și ca profesor de engleză în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang Beijing. Din 2013, Marius Balo a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. Un an mai târziu, a fost arestat.

MJ a început consultări informale cu omologii chinezi din iulie 2016

Prin comunicatul transmis vineri, Ministerul Justiției a anunțat că a început consultări informale cu omologii chinezi încă din iulie 2016, ca urmare a faptului că doi dintre cetăţenii români deţinuţi în China şi-au exprimat intenţia de a fi transferaţi în România, iar Marius Balo face parte dintr-un grup de patru cetăţeni români condamnaţi pentru infracţiuni comise pe teritoriul chinez. "Cererea a fost depusă de către avocatul d-lui Balo la Ministerul Justiţiei, la data de 17.01.2017.", precizează MJ. 

"Ca urmare a eforturilor depuse de Ministerul Justiţiei şi AR la Beijing, transferarea a fost aprobată atât de autoritățile române, cât și de cele chineze, dar aducerea în țară a persoanei condamnate nu s-a putut efectua din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID 19, RPC impunând restricții dure. Finalizarea procedurii de transfer, inclusiv oferirea garanțiilor solicitate de partea chineză anterior transferării persoanei condamnate, a coincis cu izbucnirea pandemiei în China şi apoi în Europa.", a punctat Ministerul Justiției.

Ministerul Justiției a atras atenția asupra faptului că "între România şi RPC nu există tratat privind transferul persoanelor condamnate, astfel încât aceste proceduri au la bază alte instrumente internaționale la care ambele state sunt părți sau în virtutea curtoaziei internaționale, cu asigurarea reciprocității, iar corespondența se poartă prin intermediul Ministerelor de Externe, pe cale diplomatică, ceea ce conduce la primirea acesteia după intervale mai mari de timp."

Prejudiciul este de 350.000 de dolari, nu de 80

"Contrar afirmațiilor d-lui Balo şi ale avocaților acestuia, că a fost condamnat pentru un prejudiciu de 80 USD, din hotărârea de condamnare rezultă că acesta a fost condamnat pentru un prejudiciu de 2.200.000 RMB (renmimbi chinezesc), adică aproximativ 350.000 USD.", a mai transmis Ministerul Justiției, vineri.

Pentru că Marius Balo a informat ambasadorul român că va renunța la transfer încă din mai 2021, "instanța română a pronunţat deja hotărârea de anulare a mandatului de executare emis în baza hotărârii iniţiale prin care s-a recunoscut sentinţa chineză şi transferarea acestuia în România."

"În concluzie, întregul context pandemic a fost de natură a produce decalaje semnificative şi a perturba activitățile specifice punerii în executare a procedurii de transfer, fapt ce nu poate fi imputat Ministerului Justiţiei care, în sensul celor deja menționate, a depus eforturi susținute, în limitele conferite de cadrul legislativ, pentru deblocarea acestei situații atipice generate de pandemie.", a conchis Ministerul Justiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel