De ce ne sărutăm. Când a apărut sărutul prima dată în istorie

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Gestul simbolic al Zilei Îndrăgostiților este fără dubii sărutul, dar acest mod de afișare a iubirii. 

Unii primim zilnic pupici și nu trece o seară fără să ne sărutăm jumătatea. Pentru alții este prima dată, iar în unele cazuri mai triste, pentru ultima. Respirația noastră devine profundă și neregulată. Inima noastră începe să ne bată repede, pupilele noastre se dilată, ceea ce ar putea fi unul dintre motivele pentru care atât de mulți oameni închid ochii în timpul unui sărut.

Senzațiile sărutului pe care ar trebui să le recunoaștem

Există trei senzații pe care ar trebui recunoscute cu adevărat atunci când ne sărutăm, scrie BBC. În primul rând, este senzația minunată de atingere, deoarece buzele noastre sunt extrem de sensibile. Avem mai multe terminații nervoase la capătul buzelor noastre decât în orice alt loc al corpului nostru, cu excepția unor zone din organele genitale.

Apoi, desigur, există gustul. Fiecare individ are un gust unic și unii oameni sunt mult mai buni în a recunoaște gustul decât alții. Desigur, există și mirosul. Ovidiu, în unele dintre operele sale, a vorbit despre sărutări care miroseau a mere coapte într-un cufăr.

De ce ne sărutăm?

Există o mulțime de teorii cu privire la motivul pentru care ne sărutăm. Dar unele dintre ele ar putea avea de-a face cu cele mai vechi experiențe ale noastre pe planeta Pământ.

Când suntem sugari, prin săruturile părinților și prin alăptare, există o mulțime de căi de stimulare a buzelor care se asociază prin căile neuronale din creierul nostru cu aceste emoții foarte pozitive și astfel construim aceste căi neuronale pentru sărut. Astfel, asocierea buzelor cu dragostea, siguranța și toate aceste lucruri minunate pe care mai târziu în viață le căutăm, ne vor determina să exprimăm acele sentimente folosind gura.

Deși nu putem să ne întoarcem în timp și să descoperim când și unde și cum a avut loc primul sărut printre oameni, ceea ce știm este că alte specii sunt foarte atrase de fundul trandafiriu al femelelor atunci când acestea sunt la apogeul fertilității, când sunt în estru.

Buzele, un ecou erotic 

Există unii antropologi care cred că buzele sunt ceea ce se numește „ecoul genital”, așa că imită organele genitale feminine ca formă, compoziție, culoare și textură și servesc ca un indicator de încredere al momentului în care o femelă ar putea fi pregătită să se înmulțească.

Desmond Morris, un zoolog britanic, a făcut o serie de cercetări asupra rujului, arătând unor bărbați imagini cu fețele femeilor întrebând care sunt cele mai atractive. În mod constant, bărbații au ales femeile care aveau cel mai mult pigment roz și cele mai colorate buze.

Cel mai vechi sărut

Deci, există ceva care ne atrage atenția asupra gurii și culoarea roșie este o culoare pe care multe specii o folosesc pentru a prezenta acest semnal sexual. Cea mai timpurie dovadă pe care o găsim despre orice fel de sărut este de acum aproximativ 35.000 de ani în urmă, în unele dintre textele vedice timpurii care provin din India, care arată că zona de sub ochi are glande sebacee care produc un miros unic pentru fiecare individ.

Acești indieni antici din nordul țării se adulmecau unul pe altul și, bineînțeles, în timp ce își treceau nasul pe obraji și apoi peste nasul celuilalt. Este posibil ca cineva să fi alunecat și poate că așa a ajuns de pe obraz pe buzele și pentru că buzele sunt atât de sensibile, s-ar putea să fi descoperit că era mult mai plăcut decât să se adulmece unul pe altul.

Romanii pot fi priviți ca fiind probabil prima mare cultură care promovează sărutul. Au avut trei feluri diferite de săruturi. Savium este ceea ce am putea numi azi un sărut francez bazat pe cuvântul „salava” pe care îl folosim și astăzi. Desigur, le-a plăcut să practice asta tot timpul.

Există o anumită senzație care se produce atunci când adulmecăm, atingem, mângâiem sau sărutăm persoana dragă nouă, totul pentru a ne conecta cât mai profund cu aceasta. Acea conexiune este în cele din urmă importantă pentru a ne menține împreună, pentru menținerea legăturilor noastre puternice, pentru amplificarea diferiților hormoni și neurotransmițători din corpurile noastre care ne determină să menținem relațiile importante, iar sărutul este o parte importantă din asta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel