EXCLUSIV  De ce întârzie Cîţu bugetul pe 2021. Coşea: Situaţia este foarte complicată. Se testează MAJORAREA de taxe şi impozite

Florin Citu
Florin Citu

Profesorul Mircea Coşea a explicat care sunt, în opinia sa, motivele pentru care premierul Florin Cîţu întârzie să prezinte proiectul de buget pe anul 2021. 

"Cred că este o chestiune mai complicată. Cred şi sper că domnul prim-ministru a realizat că situaţia se complică prin faptul că promisiunile electorale nu sunt respectate. Deja există nişte precedente supărătoare: ne gândim la primarul general al Capitalei care a declarat senin că nu se pot aplica promisiunile electorale pentru că nu sunt bani. Extrapolând, putem ajunge la aceeaşi concluzie şi aici. 

Cred că situaţia e atât de complicată încât în mod evident nu toate lucrurile care s-au spus în campanie mai pot fi realizate, mai pot fi susţinute, iar ieşirea în public cu aceste lucruri devine foarte periculoasă, mai ales că asistăm la nişte situaţii neplăcute în cadrul coaliţiei. Aceasta ar fi o primă problemă, de relaţie cu societatea.

În al doilea rând, sunt probleme foarte complicate în legătură cu politica bugetară. Pe de o parte, speranţa pe care actuala coaliţie a dezvăluit-o prin programul de guvernare, şi anume că tot ceea ce se va face se va realiza în mare parte prin fonduri europene, a devenit iluzorie sau întârziată. În niciun caz, aşa cum merg lucrurile acum, fondurile europene nu vor veni în România mai devreme de a doua jumătate sau chiar spre sfârşitul anului 2021. Şi atunci trebuie reorganizată aritmetica bugetară, lucru foarte complicat pentru că, pe de o parte, anumite facilităţi pe care le-au tot dat nu pot fi respectate - sunt mari întârzieri în aplicarea unor programe care în teorie sunt foarte bune, dar în practică nu prea funcţionează, de ajutorare a firmelor.

Pe de altă parte, intrările la buget sunt destul de mici pentru că, pe de o parte, nu funcţionează economia, iar pe de altă parte politica fiscală încă nu a reuşit să facă o tratare egală între marile societăţi şi micii contribuabili. O altă parte importantă este relaţia cu teritoriul: acolo problema fiscalităţii este extrem de complicată. Eu cred că în viitor vom asista la creşteri ale taxelor şi impozitelor locale, pentru că primăriile şi consiliile sunt total în afara oricăror posibilităţi de finanţare. Încercările care se fac acum, de a mări anumite taxe, cum ar fi cea de parcare, cred că sunt nişte teste pentru că ele vor trebui puse în practică", a explicat profesorul Mircea Coşea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel