De Ce îl sprijină Rusia pe Bashar al-Assad

putin-assad dc
putin-assad dc

Motivul pentru care Occidentul ar vrea să ocolească avizul Consiliului de Securitate al ONU în drumul său spre un atac în Siria este Rusia. Țara lui Putin ar folosi fără rețineri dreptul său de veto. De altfel, Rusia îl sprijină pe Bashar al-Assad de 29 de luni prin acoperire diplomatică, consilieri militari, grenade, arme, avioane sau rachete de apărare cu rază lungă. Dar de ce o face?

Principalele trei motive țin de:

1. Strategie: Portul Tartus din Siria este ultima bază militară internațională a Rusiei situată în afara zonei ex-sovietice. Portul găzduiește, sub o înțelegere semnată în 1971, nave și echipamente rusești, ca de altfel și personal trimis de la Moscova.

2. Finanțe: Interesul economic al Rusiei în Siria se traduce în aproximativ 20 de miliarde de dolari, aproape 5 miliarde ajungând în conturile Moscovei din vânzarea de arme Damascului.

3. Ceea ce se poate numi ”filosofia geopoliticii” și simbolism. Andranik Migranyan, director al institutului din New York pentru Democrație și Cooperare, finanțat de oameni de afaceri ruși, a declarat pentru NPR că ”poziția Rusiei este ușor de înțeles”. ”În primul rând, Rusia se opune schimbării regimului din Siria sau orice altă țară pentru că, din perspectiva Rusiei, orice tentativă de a schimba un regim sfârșește în haos, iar rezultatele sunt contrare intențiilor. Asta a fost dovedit în Irak, după invazia americanilor. Asta a fost dovedit și în Libia și în Egipt. Iar Rusia este din principiu împotriva unor astfel de schimbări”, a explicat analistul.

Vladimir Putin s-a întrebat, în 2011, ”cine i-a dat dreptul Organizației Atlanticului de Nord să-l ucidă pe Muammar Gaddafi?”, liderul libian decedat în 2011 în urma unei intervenții a NATO.

Președintele SUA, Barack Obama, a anunțat, miercuri, că nu a luat o hotărâre în legătură cu o viitoare intervenție militară în Siria. Rusia a avertizat anterior că vor exista ”consecințe grave” în urma unei beligeranțe în Siria, încurajând Occidentul să acționeze cu prudență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel