De ce Finlanda nu vrea să ridice un nou "Zid al Berlinului"

Ministrul finlandez al Afacerilor Europene Alexander Stubb a denunţat, joi, tentaţia de a ridica un "Zid al Berlinului" care să despartă Nordul de Sud în cadrul zonei euro.

"Europa a fost divizată timp de aproape 50 de ani între Vest şi Est şi este inutil să fie divizată astăzi înre Nord şi Sud. Nu vrem un nou Zid al Berlinului", a declarat pentru cotidianul suedez Dagens Nyheter, Alexander Stubb,  cunoscut pentru poziţiile intransigente în favoarea unităţii zonei euro.

Stubb s-a declarat convins că Grecia va rămâne în zona euro şi că Finlanda nu va pierde sumele pe care le-a împrumutat Atenei.

"Grecia va restitui (sumele împrumutate). Ei lucrează pe termen lung, iar noi sperăm că se vor pune pe picioare", a subliniat el.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande urmează să se întâlnească joi la Berlin pentru a discuta o solicitare a premierului grec Antonis Samaras de a obţine "o bulă de aer" în cadrul programului de austeritate.

Pe de altă parte, Germania şi cele trei state baltice au atras atenţia Uniunii Europeană (UE) împotriva unei rupturi în Europa între Nord şi Sud, într-un moment în care criza datoriilor subminează încrederea dintre ţările membre, într-o scrisoare dată publicităţii joi la Vilnius.

"Încrederea între vecinii europeni şi încrederea în Europa, proiectul nostru comun, sunt baza comunităţii noastre", scriu miniştii semnatari ai scrisorii.

"Cooperarea în Europa nu este un lucru pe care să-l luăm de-a gata, aşa cum ne aminteşte criza. Aceasta a devenit o criză profundă de credibilitate şi încredere", apreciază ei.

Miniştrii de Externe Guido Westerwelle (Germania), Audronius Azubalis (Lituania), Edgars Rinkevics (Letonia) şi Urmas Paet (Estonia) au subliniat că "dezechilibrele care s-au produs nu se limitează la cele ale economiilor naţionale din zona euro. Există totodată un decalaj în creştere între dezbaterile naţionale asupra Europei".

"După două decenii de la prăbuşirea Zidului Berlinului, un nou clivaj ameninţă să divizeze continentul, de această dată între Nord şi Sud", au subliniat miniştrii, care urmează să se reunească  la Riga pentru a discuta despre probleme regionale, inclusiv în domeniul apărării şi energiei.

Miniştrii au salutat "reformele reuşite" în ţările baltice. Dur afectate de criza mondială, aceste state reiau în prezent o creştere economică, în schimbul unui preţ plătit printr-o austeritate severă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel