De ce au închis Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului. Anunțul autorităților din Harghita

Autoritățile din Harghita au făcut precizări, printr-un comunicat de presă, despre motivul închiderii Cimitirului Internațional de la Valea Uzului prin Hotărârea nr. 13/2019 a Consiliului Local Sânmartin.

Amintim faptul că Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi primarul comunei Sânmartin, Gergely András, au închis miercuri Cimitirul Eroilor din Valea Uzului cu trei lacăte şi un lanţ, hotărârea de interzicere a accesului în incinta cimitirului fiind luată de Consiliul Local Sânmartin.

De asemenea decizia a fost atacată în instanţă de Instituţia Prefectului judeţului Harghita.


S-a închis cimitirul de la Valea Uzului

„Eroii trebuie respectați, memoria acestora nu trebuie întinată”

În data de 29 mai primarul localității Sânmartin, Gergely Andras a închis temporar pentru 30 de zile cimitirul de la Valea Uzului. După cum a spus primarul, închiderea cimitirului pentru accesul publicului a fost hotărâtă de consiliul local, la baza acesteia stă hotărârea 13/23.05.2019 care poate fi consultată la fața locului.

Au fost prezenți la eveniment reprezentanții presei și ai sferei civile, acestora alăturându-li-se Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Becze István și Salamon Zoltán, consilieri județeni, Ferencz Csaba, primarul localității Păuleni Ciuc și Kencse Előd, primarul localității Sântimbru.

„Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba care a completat că în vederea clarificării situației se depun eforturi zilnice atât la nivel local, cât și județean.

Totodată a făcut cunoscut faptul că în cursul zilei de ieri s-a primit o adresă din partea oficiului de cadastru din Bacău conform căreia este nevoie de clarificarea cât mai urgentă a situației, trebuie reparată ilegalitatea. Nu în ultimul rând reiese faptul că există unele neclarității și în ceea ce privește procedura de achiziție a lucrărilor de construcție realizate în cimitirul de la Valea Uzului. Borboly Csaba a spus că singurul instrument este justiția și și-a exprimat speranța că se va restabili calmul pe durata următoarelor treizeci de zile. Eroii, indiferent de naționalitate, trebuie cinstiți și memoria acestora nu trebuie întinată.

Președintele consiliului județean a explicat că cele trei lacăte puse pe poarta cimitirului, sunt un gest simbolic: câte un lacăt din partea primăriei localității Sânmartin, cultelor istorice, sferei civile. Cheile acestor lacăte vor fi predate în cursul zilei, celor sus-amintiți.

La fața locului s-au aflat și reprezentați ai poliției din județul Bacău, pe care Borboly Csaba i-a informat cu privire la închiderea cimitirului și le-a cerut sprijinul, ca împreună cu reprezentanții poliției din județul Harghita să se asigure paza acestuia împotriva eventualelor stricăciuni.

De asemenea, președintele consiliului județean a evidențiat faptul că există o relație bună cu județul Bacău, se dorește asfaltarea drumului astfel ca aeroportul de la Bacău să fie mai accesibil locuitorilor din județul Harghita, respectiv în vederea exploatării în comun a potențialului turistic al zonei.

Mai multe informații despre Valea Uzului, puteți accesa la linkul de mai jos:

https://judetulharghita.ro/valea-uzului.html

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel