De ce Al. I. Cuza e comparat cu Abraham Lincoln. Geoană: A fost arhitectul primului mare salt istoric al României moderne

colaj: Freepik, Facebook/Arhivele Diplomatice ale MAE
colaj: Freepik, Facebook/Arhivele Diplomatice ale MAE

Proiectul România 2030 a organizat astăzi, la Bruxelles, o dezbatere cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române. 

Evenimentul s-a bucurat de prezența Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană și a domnului Prof. Dr. Ștefan Constantinescu, Președintele Federațiilor Europene a Academiilor de Medicină. Acest eveniment face parte din suita de dezbateri organizate de Proiectul România 2030 în țară și în străinătate, cu scopul de a contribui la conturarea unui proiect de țară.

Cuvântul de deschidere i-a revenit lui Mircea Geoană: "Principele Cuza rămâne în istorie ca efigie a unui vis, a unei rugăciuni primite, a gândului înaripat de voinţă şi a voinţei transformate în faptă. Cuza nu a fost doar cel care a unit, dar şi cel care a transformat ţara. A introdus reguli clare de rânduire a statului. A fost arhitectul primului mare salt istoric din istoria modernă a României. Educaţie de toate gradele, ocrotirea sănătăţii, armată şi ordine internă, economie agrară, sistemul fiscal, transporturile, cultură, justiţie - toate au fost organizate sau reorganizate de el". 

Ocaua lui Cuza, aliat în lupta împotriva corupţiei - cancerul oricărei naţiuni

Acesta a amintit şi de însemnătatea celebrei oca a lui Cuza şi aplicabilitatea ei chiar şi în zilele noastre, în lupta cu corupţia. "De la el ne-a rămas expresia "Ocaua lui Cuza" - o reamintirea a nevoii perene de a lupta pentru reguli egale pentru toţi şi împotriva cancerului pe care corupţia îl reprezintă pentru prosperitatea şi sănătatea morală a fiecărei naţiuni."

Cuza al nostru şi Lincoln al americanilor, ce au în comun?

Preşedintele Academiei Române, ilustrul istoric Ioan Aurel Pop, a făcut, la un moment dat, o paralelă memorabilă între Cuza şi Abraham Lincoln. "Ca şi Lincoln, spune academicianul Pop, Cuza a reconstituit din temelii o ţară şi a plătit îndrăzneala sa cu moartea sa politică. Lincoln a plătit preţul fondării şi transformării Americii moderne cu moartea sa fizică, prin asasinare. Odată cu Unirea din 1859 a crescut sentimentul unităţii românilor. După ce Moldova şi Ţara Românească au devenit una, toate teritoriile locuite de români au început să tresalte. Conştiinţa românilor de pretutindeni s-a încărcat cu realitatea acestui vis românesc total, iar ceea ce până atunci nu a fost decât o posibilitate a devenit o datorie şi un ideal al tuturor" a adus în prim plan Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană.

În cadrul dezbaterii "Mica Unire" de la Bruxelles s-a alăturat discuției şi Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal "Regina Maria" din Iași și Florian Bichir, jurnalist Evenimentul Istoric. La finalul evenimentului a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar partea a doua a inclus proiecția filmului documentar "Mica Unire" din arhiva TVR.

Dezbaterea integrală poate fi urmărită aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel