Klaus Iohannis, strategie pe termen lung: De Ce a blocat Codul Fiscal

Klaus Iohannis l-a ajutat pe Victor Ponta, prin blocarea Codului Fiscal, susțin unii politologi. Premierul a putut deschide un nou front în disputa cu președintele, apropiindu-și un public de dreapta, care aștepta măsuri de relaxare fiscală. PSD poate reveni în ofensivă, după o lungă perioadă în care s-a limitat la a răspunde atacurilor Opoziției. Pe termen scurt, PNL este cel mai afectat de respingerea Codului Fiscal, fiind obligat să susțină o măsură care îi lovește electoratul, dar și să își justifice inconsecvența.

Cum se explică, atunci, măsura luată de Klaus Iohannis? Politologul Cristian Pârvulescu, fondatorul ProDemocrația, are două ipoteze.

”Am văzut că unele scenarii susțin varianta unui atac politic, a declarat Pârvulescu pentru DCNews. Președintele ar fi respins Codul Fiscal pentru ca Ponta să nu poată bifa un succes, pe plan economic. Nu cred că analiștii de la Cotroceni sunt atât de naivi, să nu realizeze că Ponta nu avea nimic de pierdut dacă președintele respinge Codul, ba dimpotrivă. Personal, văd măsura ca pe una de tip prezidențial. Iohannis a acționat conform obligațiilor de președinte, nu de om politic. Probabil a fost sfătuit de consilieri să ceară prudență, să nu permită Guvernului să se lanseze într-o aventură riscantă. Evident că va înregistra un deficit de imagine, dar cota de popularitate îi permite să își asume o scădere de câteva procente. Este vară, lumea nu e foarte atentă, acum, la scena politică. Important este ce se va întâmpla mai departe”.

Vezi și: Mugur Isărescu desființează Codul fiscal: ”Este inaplicabil”

Iohannis, strategie pe termen lung

”Dacă legea ajunge în Parlament, avem un nou moment critic pentru Guvern, pentru Victor Ponta. Nu știm cum se va vota, după ce Ponta a pierdut președinția partidului. Nu știm ce calcule își fac cei de la PSD. Va fi extrem de dificil pentru orice Guvern să administreze bugetul, după big-bang-ul relaxării fiscale adus de Codul Fiscal. Poate PSD și aliații săi vor trece noul Cod, dar apoi se vor retrage în Opoziție, sacrificându-l pe Ponta. Iar un eventual dezastru să fie imputat PNL, în vreme ce relaxarea rămâne asociată cu PSD. Lucrurile se schimbă cu rapiditate, așa cum s-a văzut și cu alte ocazii, când un premier a fost debarcat cu voturi din partidul său, nici măcar de la aliați.   

Mișcarea cheie efectuată de președinte are, însă, bătaie lungă. Sunt posibile trei evoluții economice. Nu este exclus ca planul de stimulare a economiei prin reducerea fiscalității să aibă succes. Dacă succesul va fi înregistrat în mandatul lui Ponta sau nu, asta e o altă discuție. În cazul în care se dovedește că președintele s-a înșelat, nu i se poate reproșa nimic: a acționat conform rolului său, de mediator, prudențial. Dacă se întâmplă ceva rău cu economia europeană sau mondială, dacă vine o nouă criză, România îi va fi recunoscătoare, fiindcă el a anticipat asta și a prevenit aruncarea țării în criză. De asemenea, dacă în România economia derapează, la fel, va fi văzut ca profet, un Guru și un salvator căruia nu i s-a permis să intervină, de către parlamentarii PSD și UNPR”, ne-a declarat profesorul Cristian Pârvulescu.

Fondatorul ProDemocrația ne-a mai spus că din semnalele publice pe care le-a observat, auspiciile economiei mondiale și europene nu sunt așa de încurajatoare, iar el înclină să creadă că nu este o conjunctură tocmai favorabilă pentru implementarea prevederilor din noul Cod Fiscal: ”E prea aventuristă această reducere de taxe”, a conchis politologul.

Citește și: Victor Ponta, mesaj cu subînțeles pentru Klaus Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel