EXCLUSIV  De ce a plecat Ionuț Cristache de la Antena 3. Primul interviu: Vreau să clarific, căci s-au scris multe

Ionuț Cristache, alături de Mirela Voicu și Andreea Berecleanu
Ionuț Cristache, alături de Mirela Voicu și Andreea Berecleanu

Ionuț Cristache și-a dat demisia de la Antena 3. El va realiza principalul talk-show de la TVR 1, ceea ce a creat controverse în breaslă. Jurnalistul a acordat un scurt interviu pentru DCNews cu explicații și lămuriri. 

Iată interviul acordat de către jurnalistul Ionuț Cristache pentru DCNews

Când ați luat decizia sa plecați de la Antena 3? De ce ați făcut-o?

Ionuț Cristache: O dată, un moment, un loc anume n-aș putea sa-ți descriu. Au trecut 8 ani, e ceea ce știu. 8 ani foarte intenși, cu bune si cu rele. Uneori realizăm trecerea anilor în timpii morți de la metrou, din mașină, de pe stradă, când vedeam pe panouri că nu știu ce retailer aniversează 5 ani, 6 ani, 7 ani, 8 ani în România și mă gândeam, hey, de atâția ani lucrez eu la Antene, când s-au dus?! Atât de intenși au fost. M-am angajat în octombrie, am plecat în octombrie. Cauzalitate sau nu, o să realizez probabil în viitor.

De ce ați făcut-o?

Ionuț Cristache: Simplu spus, am plecat pentru că așa am considerat. Poate pentru unii plecarea mea a fost un șoc, s-a produs prea târziu, prea devreme, nu știu, cert este că am plecat. Uneori simți pur și simplu nevoia să renunți.

”A fost ca un divorț la notar”

Ați avut un conflict cu un alt jurnalist de la Antena 3?

Ionuț Cristache: În mod paradoxal nu am avut niciun conflict cu nimeni. Știu că e un fel de cutumă, cel puțin în presă, mai un scandal, mai o ceartă, creezi un pic de awareness, cât să vorbească lumea despre tine, gândindu-te că te va ajuta în perspectivă. N-a fost și deviza mea. Am plecat discret. Plus că o ceartă cu cineva, indiferent de context sau împrejurare nu cred că-ți poate schimba radical cursul vieții. Așadar, nu am plecat trântind uși, trimițând mailuri furibunde, nu! A fost ca un divorț la notar, dacă vrei. Evident că nu a fost ușor. Dupa atâția ani intervin o rutină, dar și un anume confort cotidian. Știi că trebuie să fii într-un loc, să te întâlnești cu oameni, mulți dintre ei dragi, că, că... Dar, pe de altă parte simțeam că trebuie să fac asta. Și am facut-o. Pur și simplu, fără a ști ce voi face mâine. Lucrez de la 18 ani. Și în prima zi de proaspăt demisionar am experimentat un sentiment plăcut. Imperativul de a fi undeva, cu cineva, la o oră anume, nu a mai existat. Am simțit o eliberare... o recomand.

”M-a surprins reacția virulentă a unor asa-ziși "colegi de breaslă" care s-au năpustit cu minciuni și invective asupra mea. Unii chiar foști colegi, fără ghilimele, poate chiar prieteni”

Cum ați ajuns să aveți propria emisiune la TVR? 

Ionuț Cristache: Nu a durat mult pentru că a venit propunerea de la TVR care m-a readus cu picioarele pe pământ. Am cântărit-o mult înainte de a o accepta. Și aici vreau să clarific, căci s-au scris multe. N-am semnat niciun pact faustian cu nimeni, n-am făcut un caz din demisia mea, nu m-am victimizat, nu am bătut pe la uși. Mă bucur să văd că în România există încă oameni de presă, capabili să gândească fără patimă și mă onorează încrederea pe care mi-au arătat-o. Nu pot să nu spun că m-a surprins, deopotrivă, reacția virulentă a unor asa-ziși "colegi de breaslă" care s-au năpustit cu minciuni și invective asupra mea. Unii chiar foști colegi, fără ghilimele, poate chiar prieteni. Am auzit că era o vreme în Romania când breasla asta era unită. Cred că e doar un mit.

”Pe scurt, îmi doresc un pic de normalitate”

Ce așteptări aveți de la viitoarea emisiune?

Ionuț Cristache: De la emisiunea care va debuta pe 31 octombrie în grila TVR 1 fix asta aștept. Va fi un talk-show fără patimă. Dacă am învățat ceva în anii aceștia de presă a fost să nu gândesc, să nu acționez cu patimă. Să-mi țin nervii, emoțiile-n frâu indiferent de câtă lume te înjură sau te apreciază. Așadar, vreau o altfel de abordare a realității, o nouă perspectivă asupra societății, o altfel de dezbatere, fără încrâncenare, fără bătut cu pumnul în masă. Pe scurt, îmi doresc un pic de normalitate. Un deziderat exotic când mă uit la psihoza asta generală.

”Toți sunt justițiari, toți se visează formatori de opinie”

Va fi una asemănătoare emisiunii "Sinteza zilei"?

Ionuț Cristache: E foarte greu să reinventezi ideea de talk-show, trebuie să fii nebun să crezi că poți reinventa roata. Dar principiile despre care-ți vorbeam mai sus pot fi resuscitateu, căci au cam fost îngropate și aici nu mă refer la un produs media anume. Toți sunt justițiari, toți se visează formatori de opinie, toți își arogă un rol mesianic, toți cred că au "publicul lor"... De parcă vorbim de o masă așa pe care o bagi într-o sacoșă și o muți dintr-o parte în alta. Nu e și cazul meu. Sper să reușesc pe rețeta asta cumva vetustă, raportată la peisajul media de pe la noi.

[citeste si]

La ce audiență vă așteptați?

Ionuț Cristache: Evident că ne așteptăm la o audiență cât mai mare și evident, nu va fi ușor. Nu poți face minuni peste noapte. Nu poți schimba un obicei de consum peste noapte, dar poți încerca. Te poți strădui, chiar încăpațâna , să mergi pe un drum și să speri că nu vei merge singur. Căci atunci cu siguranță va înseamna că am apucat drumul spre casă. 

Cine va fi primul invitat?

Ionuț Cristache: Nu pot să-ți dezvălui deocamdată nici numele, nici structura produsului. Ar fi prematur să-ți vorbesc despre un calendar de dezbateri, invitați. Ce pot sa-ți spun este că orice personaj, din orice mediu socio-profesional din țara asta, care prezintă interes pentru consumatorul de știri din România, va avea ușa deschisă. Fără excepție.

Emisiunea moderată de Ionuț Cristache la TVR 1 va începe în 31 octombrie de la ora 21:00. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel