De câte ori ar trebui să mestecăm alimentele pentru o digestie sănătoasă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Te-ai gândit vreodată, în timp ce mănânci, de câte ori e bine să mesteci înainte să înghiţi dacă nu vrei să ai dureri de stomac după?

Se spune că digestia începe în gură, mestecarea fiind esenţială. Sub acțiunea salivei, care conține enzime digestive, alimentele sunt mărunțite, formându-se bolul alimentar. Mestecatul este sănătos, indiferent că vorbim de alimente bogate în fibre (cereale, fructe, legume), carne sau brânză. Fletcher recomandă să mestecam, chiar și simbolic, inclusiv lichidele (lapte, supă) și să nu înghițim decât atunci când îmbucătura de mâncare s-a lichefiat total. Eu spun că merită încercat, măcar ca exercițiu împotriva lăcomiei și impulsivității alimentare.

Aşadar, un prim mecanism important al digestiei este mestecatul. Specialiștii recomandă să mestecăm bine alimentele, de cel puțin 10 ori pentru fiecare îmbucătură. Acest lucru ajută la transmiterea semnalelor către organele secretoare de sucuri necesare pentru digestie. Mănâncă în tihnă și alocă-ți cel puțin 20 de minute pentru această activitate. Creierul are nevoie exact de aceeași perioadă pentru a înregistra senzația de sațietate. Atunci când mâncăm pe fugă, consumăm mai mult, implicit aportul de calorii este mai mare. Evită să mănânci când ești stresat. În astfel de situații, cortizolul, hormonul stresului, duce la creșterea nivelului de glucoză în sânge.

Un experiment istoric

Potrivit National Library of Medicine, Horace Fletcher a intrat în istoria nutriției sub numele de “Marele Mestecător”, folosind o metodă simplă: fiecare înghițitură de mâncare trebuie mestecată de 32 de ori! Ideea aparține lordului William Gladstone, prim-ministru britanic pe la 1880, care recomandă mestecatul drept metodă de slăbit, detox și reglare a digestiei. Mecanismul este simplu și corect, cu cât mestecăm mai bine, cu atât digerăm mai ușor și ne săturăm cu mai puțină mâncare. Fiecare fel de mâncare reprezintă 12-15 înghițituri și va dura 15-20 minute să-l consumăm, fix cât îi trebuie creierului "să ştie" că s-a săturat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel